Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å filme en straffbar handling?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om hvis jeg ser at en straffbar handlig er i ferd med å bli begått, har jeg lov til å filme den straffbare handlingen som bevis på at det skjedde, og bruke vidoen som et bevis som jeg kan vise til politiet? Eller kan jeg bli straffet får å ha filmet en staffbar handling?

Besvart 30.09.2019 21:21
 

Svar
Hei

Du skriver ikke hva slags straffbar handling det er snakk om, og det er derfor vanskelig for meg å gi deg en konkret tilbakemelding. Jeg gir deg derfor noen generelle tilbakemeldinger her.

Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å filme en straffbar handling. Hvorvidt filmen kan brukes som bevis vil være opp til politiet og domstolen og bedømme.

Det stiller seg imidlertid noe annerledes dersom den som begikk den ulovlige handlingen ble "lurt" til å begå handlingen av deg (eller andre), og at det er derfor du visste at du skulle filme der og da. Da har du (eller den/de andre) også i så fall muligens begått en straffbar handling.

Et tredje spørsmål er også om du skulle ha grepet inn for å hindre at den straffbare handlingen skjedde.

Siden du er under 15 år, kan du ikke bli straffet uansett i dette tilfellet, og jeg anbefaler deg derfor at du overleverer filmen til politiet, dersom det er slik at du har en film at en straffbart handling som har skjedd.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett