Hopp til hovedinnholdet

Jente 19 år
 

Spørsmål
Hei! Bare lurer på et par ting angående rettigheter på arbeidsplassen. Er ansatt i Rema 1000, og på kontrakten min står det at jeg er ansatt som "tilkallingshjelp". Har jeg/vi rett på vaktliste? Nå får jeg meldig ca hver søndag om når jeg skal jobbe, og det hender ofte at jeg skal jobbe påfølgende mandag. Tror det er slik for de andre ansatte også. Men det hadde jo vært så mye bedre om jeg hadde det klart en stund i forveien. Stemmer det at man har rett til betalt pause dersom man er nødt til å oppholde seg på arbeidsplassen under pausen? Synes å ha hørt at man har rett til 10-15 minutters betalt pause dersom man jobber mer enn 5 timer. Stemmer det? Og så har jeg i tillegg noen spørsmål angående stipend og skatt. Synes å ha hørt at man får mer stipend dersom man IKKE har samme adresse som mor/far? Har flyttet på hybel og lurer altså på hvor jeg skal ha adressen min hen. Har også hørt noe om skatt angående dette, at man får skattelette (skatteklasse 2?) dersom man IKKE har samme adresse som mor/far. Stemmer det, eller hvordan fungerer det i det hele tatt? Ble litt mye forskjellig på en gang nå, men håper det går fint likevel. Utrolig fint at dere stiller opp med en slik tjeneste for oss unge og uvitende :) Hilsen Mona
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som tilkallingshjelp vil du bli kontaktet av bedriften ved behov, for eksempel hvis noen er syke, på ferie eller lignende. Det er ikke alltid at arbeidsgiver vet i lang tid på forhånd når det er nødvendig å tilkalle ekstra hjelp. Hvis du får en forespørsel om å komme på jobb med kort varsel, har du også i stor grad mulighet til å takke nei hvis det ikke passer for deg.  

Når det gleder vaktliste sier arbeidsmiljøloven § 10-3 blant annet at dersom arbeidstakerne arbeider til ulike tider på døgnet, skal det utarbeides en arbeidsplan som viser når den enkelte arbeidstaker skal arbeide. Som du ser av svaret over vil det bli noe vanskelig å skulle kreve en vaktliste lang tid i forveien, da du kun er tilkallingshjelp. Anbefaler at du tar dette opp med tillitsvalgte på arbeidsplassen, eventuelt arbeidsgiver.

Som arbeidstaker skal du ha minst en pause, dersom den daglige arbeidstiden overstiger 5 1/2 time. Lengden på denne pausen er ikke definert. Pausene skal til sammen være minst en halv time, dersom den daglige arbeidstiden er minst 8 timer. Hvis arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Lengde på pause(r) skal komme frem av arbeidsavtalen din.

Dersom du ønsker å lese mer om arbeidstid, pauser etc kan du gå inn på nettsiden vår www.arbeidstilsynet.no

Spørsmål om stipend må rettes til Statens Lånekasse. Skatt er det Skatteetaten som svarer på.

Håper dette var noe til hjelp.

Med hilsen
Svartjenesten i Arbeidstilsynet
i samarbeid med Ung.no


Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.

Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222


  

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om mobbing?

Hva er den mest vanlige formen for jentemobbing?