Hopp til hovedinnholdet

Moren min forlanger at kjøper billigere sko, selv om jeg bruker mine egen penger. Har hun rett til dette?

Gutt 14 år
 

Spørsmål
Hei, jeg har lyst å kjøpe et par sko på butikken for 1500 kroner, men mora mi sier jeg må heller kjøpe noen til 400. Og når jeg sier at jeg kjøper dem med mine egne penger sier hun at det ikke er lov og at hun har rett til å bestemme over hva jeg bruker pengene mine på. Er det altså sånn at jeg bare kan kjøpe ting me tillatelse fra foreldre eller er det opp til meg?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hovedregelen er at mindreårige (under 18 år) ikke kan binde seg økonomisk, for eksempel ved kjøp. Men etter § 33 i vergemålsloven kan barn fra de er 15 år råde over penger de selv har tjent eller fått. Hvis man har egne penger som man disponerer, kan man fra denne alderen dermed velge hva man vil bruke pengene på. Foreldre kan bare frata barnet denne rådigheten hvis barnet bruker pengene på en måte som er klart til skade for barnet.

Siden du er 14 år, betyr det at moren din etter loven har rett til å nekte deg å kjøpe sko for 1500 kroner. Likevel anbefaler vi at du snakker med henne om dette slik at dere sammen kan komme frem til en løsning.


juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om menneskehandel?

Kan porno være resultat av menneskehandel?