Hopp til hovedinnholdet

Er det lovlig/ulovlig for en vanlig person og klatre på offentlige hustak / bedrifttak, som f.eks en Kiwi butikk eller et kontorbygg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 16, og driver med en veldig Adrenalin og styrke kontrolert sport kalt "Parkour" eller "Free-Running". Spørsmålet: Er det lovlig/ulovlig for en vanlig person og klatre på offentlige hustak / bedrifttak, som f.eks en Kiwi butikk eller et kontorbygg? jeg har funnet et spørsmål ganske lignendes dette fra før men føler ikke det spurte om det samme eller det ga et utydelig svar. Jeg har merket noen byggninger er skiltet "Ferdsel på taket er forbudt, og vil bli politi-anmeldt." Må alle offentlige bygg ha et slikt for at det skal være ulovlig? (om man har fått tilsnakk er det jo selvfølgelig ikke lov, men kan man lovlig klatre ellers?) Vennlig Hilsen en nysgjerrig gutt. -JM

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det finnes ingen egen bestemmelse som sier at det er ulovlig å klatre på bygninger.

 

Bygninger er imidlertid eiet av noen, og kan ikke brukes fritt av personer som ikke eier dem, uavhengig av om dette er skiltet eller ikke. Første bud er defor at du får tillatelse av byggets eier.

 

Dernest kan klatring på bygninger innebære en forstyrrele av den alminnelig fred og orden. Avhengig av omstendighetene rundt, kan slik klatring derfor være straffbart etter straffeloven § 350. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil to måneder.

Vennlig hilsenjuristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om høyere utdanning?

Hvor jobber man som oftest hvis man er utdannet adjunkt?