Hopp til hovedinnholdet

Jeg er innkalt som vitne i retten, kan jeg bli straffet for tidligere bruk av narkotika?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ett par spørsmål og jeg er for pinglete til og spørre ho mor... Men.. I mars var jeg med i en bilulykke og han som kjørte var ruset på diverse stoffer, på den tiden rusa jeg meg også på hasj. Da han kjørte traff han to biler, den ene hadde to barn i baksetet, da politiet kom så skjønte de fort at han var rusa, men jeg hadde tatt ett bong trekk og kjente ikke noe av det og politiet hadde ingen mistanke. det er nå 7 måndter siden og jeg har ikke brukt noe etter denne hendelsen. Men nå etter 7 måndter ble jeg innkalt som vitne. Det jeg lurer på: Kan jeg bli straffet for dette? Kan jeg bli straffet for tidligere bruk av nakrotika? Kan han ta frem "gamle" historier og så få meg straffa for det? Burde jeg si i retten at jeg hadde røyka litt? - Mvh engstelig Vitne

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Bruk av hasj er ulovlig, og det er derfor en viss mulighet for at du kan bli straffet for dette.

 

Det følger av straffeprosessloven § 123 at du kan nekte å svare på enkeltspørsmål dersom det kan utsette deg for straff. Retten (dommeren) skal imidlertid gjøre deg oppmerksom på at du har rett til å nekte å svare på spørsmål, dersom de antar at svaret kan utsette deg for straff. Det følger av strpl § 127. Det er også en mulighet for at dommeren informerer deg om at du fritt kan svare på spørsmålet uten fare for at det vil utsette deg for straff.

 

Det er imidlertid liten sannsynlighet for at politiet vil straffeforfølge dette lovbruddet, og dersom du føler at det er best og fortelle alt du vet til dommeren, så bør du gjøre det. De vil trolig sette pris på at du samarbeider og er ærlig.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett