Hopp til hovedinnholdet

Hvor står det at foreldrene bestemmer over barna til de er 18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har et spørsmål som jeg gjerne vil ha et helt konkret svar på. Jeg har lest igjennom barneloven på lovdata og kan absolutt ikke finne noen steder hvor det står at foreldrene faktisk bestemmer over barna frem til de er 18. Er det mulig å vise meg konkret hvor dette står? Jeg ser at det står at foreldrene har plikt til å ta valg i barnets personlige forhold når barnet ikke kan bestemme selv, og at fra barnet er 12 år skal det legges tror vekt på barnets mening. Det skal også bestemmes etter barnets alder og modningsnivå. I tillegg ser jeg at det står at foreldrene har plikt til å gi barnet omsorg osv. Slik jeg tolker det som en moden 17åring, ser jeg ikke noe lov som sier at jeg ikke kan bestemme selv ved å for eksempel flytte hjemmefra. Hva betyr dette i praksis egentlig? Det er jo ingen lov som sier bestemt at foreldrene bestemmer frem til barna er myndig. Er det i så fall mulig å gi meg en link til hvor det står helt klart og tydelig. Slik jeg ser det, kan jeg bestemme nokså mye selv i feks saker som gjelder flytting pga at modningsnivået mitt er over 18åringer og at jeg er 17 som er nokså nære 18.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

I vergemålsloven § 1 står det at den som er under 18 år er mindreårig. I § 3 er det vist til at den som har foreldreansvaret for den mindreårige er verge. (foreldrene) Resten av loven viser hvordan vergen skal opptre på vegne av den mindreårige eller umyndige og hvordan den mindreårige for større innflytelse etterhvert som den nærmer seg 18 år.

 

Du kan bestemme nokså mye selv når du er 17 år. Dersom du og foreldrene dine er enige i at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller lignende, er det ingen lov som sier at du ikke kan det. Men du har ingen RETT til å flytte hjemmefra lovmessig før du har fylt 18 år. Hvis foreldrene dine mener du ikke er voksen nok til å bo utenfor hjemmet, er det til slutt de som bestemmer fordi de har ansvaret for deg frem til du fyller 18 år. Du kan lese om dette i den vedlagte artikkelen.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett