Hopp til hovedinnholdet

Har mamma og pappa lov til å gå inn på mobilen din å sjekke meldingene?

Jente 15 år
 

Spørsmål

har mamma og pappa lov til å gå inn på mobilen din å sjekke meldingene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


FNs barnekonvensjon slår fast i artikkel 16 at «Intet barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i hans eller hennes privatliv, familie, hjem eller korrespondanse og heller ikke for ulovlige angrep mot hans eller hennes ære eller omdømme. Barnet har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep.» Dette betyr at ingen har rett til å lese dine meldinger på mobilen da disse anses som privat korespondanse. Men barnekonvensjonen slår også fast at "Begge foreldrene har et hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet". Foreldrene dine skal altså beskytte deg hvis de mener noe er skadelig for deg. Har de mistanke om at du gjør noe på mobilen som er skadelig eller farlig for deg eller andre, kan de derfor sette grenser for hva du får gjøre.

 

Det er likevel viktig at de respekterer ditt privatliv. Da er det bedre om de diskuterer med deg om det er noe de er bekymret for, enn at de snoker i din mobiltelefon. Men om foreldrene dine har gyldig grunn til å mistenke at det å lese dine meldinger vil beskytte deg eller andre for fare, så vil de ha lov til dette. 

Mvh,

Ole Morten Knudsen

slettmeg.no

Datatilsynet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett