Hopp til hovedinnholdet

Hvem har ansvar for å utbedre mangler i leieforholdet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Har akkurat leid en leilighet med en vennine. Etter innflytning var det en del småting i leiligheten som måtte fikses, og utleier kom for å ordne dette. Etter utleier skiftet slangen på dusjen fungerer nå ikke hoved dusjhodet, kun den håndholdte. Dette var ikke et problem før slangen ble skiftet. Har prøvd å kontakte utleier for å få det ordnet, men han bare "ler" det bort. Fin måte å spare strøm på sier han. Hvem sitt ansvar er det å få ordnet dette? Og hvem blir holdt ansvarlig ved utflytning? I tillegg har vasken på kjøkkenet blitt tett. Hvem skal betale for at dette blir ordnet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ved innflytting plikter utleier å levere leiligheten i kontraktsmessig stand. I dette tilfelle har han da ikke gjort dette, og dere reklamerte (sa fra om det). Så forstår jeg at utleier har utbedret en hel del ting, men da at dusjen ikke fungerte etterpå. Det er utleier som uansett plikter å utbedre denne, da det var en mangel fra før inngåelsen av leieforholdet. Dere kan sende et brev/epost til utleier og gi han en frist, eksempelvis 14 dager, til å utbedre mangelen, og samtidig gi beskjed om at hvis han ikke utbedrer vil dere selv utbedre mangelen på hans regning. Foretar han da ikke utbedring innen fristen kan dere engasjere noen til å gjøre jobben, og trekke utgiften av på neste husleie. Eventuelt kan dere gjøre jobben selv og kreve en skjønnsmessig kompensasjon for arbeidet.

 

Vedrørende hvem som har ansvar for vasken må dere se i leiekontrakten deres under vedlikeholdsplikt/leieboers plikter. Står det der at dere har ansvar for oppstaking av rør e.l. er det dere som har ansvar. Står det ingenting er det utleiers ansvar.

 

Du kan lese mer om leieboers rettigheter på Boligjegeren.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett