Hopp til hovedinnholdet

Hva kan en vekter gjøre når han/hun oppdager noe kriminelt?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei og hå har tenkt å blitt Vekter en gang i framtida, så jeg lurer litt på hva en vekter har lov til å gjøre? og når jeg blir vekter s¨å ser jeg at en pedofil sitter i en bil utenfor en fottballbane og gjør noe seksuelt i den bilen mens han ser på ungene i fotballbanen, har en vekter lov til å stoppe dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

I utgangspunktet kan ikke vektere bruke andre maktmidler enn det enhver annen sivil person kan. I praksis vil det si at en vekter kan stanse og holde fast en forbryter som tas på fersken, men at han eller hun straks skal tilkalle politi. En vekter kan ikke bruke mer makt enn det som er nødvendig for å holde personen tilbake.

Straffeprosessloven tillater borgerarrest når lovbruddet har en strafferamme over seks måneders fengsel dersom den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor. I tillegg gir nødvergeparagrafen i straffeloven en som blir angrepet rett til å forsvare seg selv.

 

Om en vekter kan gripe inn i situasjonen du beskriver ovenfor vil avhenge av situasjonen. Etter straffeloven § 201 er det at seksuell krenkende adferd eller uanstendig adferd på offentlig sted kan straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år. I de fleste slike tilfeller vil jeg tro at det er mer hensiktsmessig at vekteren ringer politiet og eventuelt oppgir nummeret på bilen personen sitter i.

 

For å bli vekter må man gå på kurs og ha en praksisperiode hos et vekterselskap. Da vil du sikkert få nærmere kjennskap til hva du kan og ikke kan gjøre som vekter.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett