Hopp til hovedinnholdet

Fikk bot for noe som var lovlig da det ble bestilt men ulovlig ved levering

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn som hadde bestilt syntetisk cannabis på nettet, etter han bestilte det, men før han fikk det, ble det ulovelig. Den syntetiske cannabisen ble tatt i tollen og vennen min ble etter et møte med politiet ilagt forelegg på 9000 kr, for å ha bestilt ulovelig narkotika. Er dette rett? Hvis alkohol blir ulovlig i morgen, gjør det meg til en forbryter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ifølge Grunnloven § 97 kan lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Det vil enkelt forklart si at man ikke kan straffe en person i morgen for det som var lovlig i dag, som du også er inne på. 

 

Men er du helt sikker på at det var lovlig å importere syntetisk cannabis da vennen din kjøpte det? Så vidt jeg vet har flere varianter av syntetisk cannabis stått på narkotikalisten siden 21. desember 2011. Hvis vennen din ikke allerede har vedtatt boten kan jo han eller hun alltids be politiet om en tilbakemelding på når stoffet ble oppført på narkotikalisten.

 

Uansett er syntetisk cannabis et ulovlig legemiddel etter legemiddelloven, og man kan etter legemiddelloven § 31 straffes med bøter eller fengsel inntil 3 måneder for overtredelser av lovbestemmelsene.  

 

For å oppsummere er det altså slik at selv om det skulle vise seg at akkurat denne typen syntetisk cannabis ikke sto på narkotikalisten da det ble kjøpt hadde nok politiet lovhjemmel til å ilegge en bot for importen av dette stoffet etter legemiddelloven. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett