Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å gi husarrest for røyking,forseint hjem, glemt lekser. osv?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om du har lov til og gi en straff i form av husarrest for småting for eks. røyking,forseint hjem, glemt lekser. Jeg føler at foreldre overreagerer hele tiden uansett kor man bur. Eg sjøl bur i stavanger har budd der i 5-6 år siden eg flytta fra mamma som budde i haugesund også til stavanger. han klager hele tiden på at stavanger er en så fralig by og bla. bla. bla. men eg har aldri lagt merke te noe og det irreterre meg noe sinnsykt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

 

Fram til du er 18 er det foreldre som har det juridisk og økonomiske ansvaret for sine barn. Dette innebærer at de er pliktige til å ta vare på på barna sine. Det er de som er ansvarlige for det du gjør. Dersom barna gjør noe ulovlig eller skadelig er det foreldres plikt å stoppe dette. Dersom barn ikke overholder avtaler er det ikke uvanlig at foreldre gir husarrest.

 

Det er pliktige til å prøve å stoppe deg fra å røyke. Foreldre er også ansvarlig for å følge opp skolegangen din, inkludert lekser.

 

Det fleste mennesker synes det er vanskelig å stole på andre mennesker som ikke holder avtaler, også foreldre. Vil du at faren din skal tillate deg større frihet bør du kanskje følge noe av det han vil.

 

Du og faren din bør kanskje sette dere ned og snakke om hvordan dere vil har det og hvilke regler som skal gjelde. Kanskje dere kan bli enige.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett