Hopp til hovedinnholdet

Føler meg slapp og trøtt

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en 16 år gammel jente. Jeg er vegeterianer, men jeg spiser meierprodukter og laks. Jeg føler meg hele tiden slapp og trøtt, psykisk og fysisk, og jeg vet ikke om det at jeg er vegeterianer har noe med saken og gjøre. Jeg orker ingenting, og jeg føler meg deprimert, men egentlig så har jeg ingenting å væra deprimert for. Jeg føler meg sliten psykisk hele tiden. Hva kan være grunnen/grunnene for at jeg føler og har det slik?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være flere grunner til at man føler seg slapp og trøtt.  Det kan ha med kosten å gjøre og at du får litt lite jern, men det kan være andre ting også.  Noen er mer slitne om vinteren uten at det er noe helt klart fysisk.  Noen er uopplagte fordi de er for lite ute, trener lite, mistrives, sover for lite eller andre ting.  Uansett kan du jo ta en prat med fastlegen din om dette, og få tatt blodprøver og sjekket bl.a. jerninnhold i blodet. Legen kan gi deg noen tips om hva du evt. bør endre på om du har noen mangler p.g.a. kostholdet.  Legen kan også vurdere din psykiske helse sammen med deg.

Rødt kjøtt er en viktig kilde til jern i kosten, så når du ikke spiser det, må du være ekstra nøye med å få i deg annen jernholdig kost. Det kan også bli liten med enkelte vitaminer.  Sett deg godt inn i hva du bør spise for å få i deg de nødvendige vitaminene og mineralene når du ikke spiser kjøtt.  Se noe i artikkel under.  Mer på matportalen. 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Diverse
Tilbake til spørsmål og svar