Hopp til hovedinnholdet

Jeg greier ikke å forsone meg med min fart levemåte. Hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et svært alvorlig problem som omhandler min far. Han er sykelig overvektig og innser det over hode ikke selv. Han har et alvorlig spiseproblem og det påvirker hele dagliglivet til familien. Han har prøvd alt. Gått på slankekurer, treningsprogrammer, grethe rode og det som er. Men så lenge det er moren min og jeg som presser det på ham og han egentlig ikke vil dette selv så hjelper det ikke. Han begynner å bli en gammel mann og røyker selvfølgelig i tillegg. Vi har snakket med ham om sjansene for å se barnebarna sine og dager som lam på sykehjem, så han e virkelig klar over fremtiden og hva den kan bringe. Problemet er vel egentlig at dette ødelegger veldig mye av mitt forhold til min far. Jeg er irritert på ham hele tiden, sint og skuffet. Han er jo så egoistisk! Har han lyst til å se meg vokse opp, få barn, bli utskrevet fra medisinstudiet? Alt dette gjør at jeg snakker biskt og snærrete mot ham. Jeg klarer ikke å forsone meg med hans levemåte. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du forteller at faren din har sykelig overvekt, men at han innser det ikke selv. Forstår at det er frustrerende for deg å se at faren din er overvektig og røyker, og det må være en stor belastning for deg å bekymre deg over din fars helse.

Det å røyke og det å være overvektig er helseskadelig. Samtidig er det for mange veldig vanskelig å slutte med dårlige vaner. Kanskje må du forsone deg med at du og moren din ikke greier å "tvinge" faren din med å slutte med de dårlige vanene han har.

Jeg tenker at det er fint om du kan snakke med faren din og fortelle om følelsene dine du har i forhold til hans uvaner og hva redselen for at han skal bli syk plager deg. Fortell han hvor glad du er i han og at du ikke vil at han skal bli syk. Samtidig må du kanskje innse at det er han selv som må gjøre noe for å få bedre helse. Røyker han litt mindre eller trener så ros han for dette. Gjør gjerne ting sammen med faren din som kan hjelpe han å få bedre helse og som dere begge har lyst til å gjøre. Det er han som må forandre vanen sine og ønske å ta tak i helseutfordringene han har. Du og moren din kan bare være støtte for han. En positiv støtte som vil være veldig viktig. Forstår at dette kan oppleves veldig slitsomt og håpløst. Men det er han som må ville dette selv.

Vær gjerne på tilbudssiden og fortell han at ønsker han hjelp og gode råd for å få en bedre helse så vil du støtte han.  

Ønsker deg lykke til!! Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

 

 

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme