Hopp til hovedinnholdet

Konstant trøtt, er det vitaminmangel?

Jente 19 år
 

Spørsmål

I det siste har jeg blitt veldig sliten. Kroppen min tåler ingenting. Jeg får hele tiden lyst å sove og av og til sovner jeg av meg selv midt på dagen. Når jeg kommer hjem, på vei fra skole og jobb. Det er veldig slitsomt. Jeg trener ikke og spise ikke akkurat sunt mat. Så jeg vet ikke om det kan skyldes det da... Men tar iallefall, jerntabletter og vitamin D-tabletter hver dag og ofte drikker jeg tran men fortsatt hjelper det ikke. Og legen sier at jeg har helt tomme jern og vitaminD og B men den trøttheten jeg kjenner er ikke normalt. Og det er bare nå som det er mørkt ute hele tiden. Hva skal jeg gjøre? Legen bare sier fortsett med tablettene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du har vært i kontakt med lege og at du tar de tilskuddene som du fikk anbefalt av denne. Jernmangel og vitamin D mangel resulterer ofte i at man blir veldig trøtt. Det tar flere måneder før dette endres og at man kjenner seg piggere.

Jeg har ikke undersøkt deg og ikke sett blodverdiene dine og kan derfor ikke garantere at trøttheten din bare skyldes dette. Men tenker at siden du har vært i kontakt med lege, så har du gjort det du kunne for å finne ut om det er noe mer.

I tillegg er vinterperioden ofte ganske tung for mange, på grunn av mørket. 

Fokuser gjerne på å spise sunt om du får til dette. Hvis du i  tillegg til å være trøtt er nedfor og lei deg er det fint om du snakker med noen om dette. 

I relaterte artikler får du også tips om hvordan man kan få en bedre søvn og om sunt kosthold. 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse