Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Er det farlig å ha en spiseforstyrrelse? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg har en spiseforstyrrelse, Overspising.. Jeg har aldri hatt bullemi eller anoreksi, men jeg spiser enormt mye, og vekten min bare stiger.. Jeg har spist meg stappmett i alle år, siden jeg ikke "skjønner" forskjellen på å være mett eller å være stappmett.. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke er mett før jeg er stappmett.. Jeg har skilte foreldre, og moren min går på lavkarbo, og pappa har epilepsi, så han går på noen medisiner med bivirkning anoreksi.. og når jeg ser at pappa har gått ned nesten 30kg siden februar, har jeg veldig lyst til å få anoreksi selv.. og mammas vekt går også rett ned.. Hele familien min er egentlig overvektige, inkludert meg.. Jeg har lyst til å gå ned minst 15kg, siden i følge min bmi må jeg gå ned 14kg for å i det hele tatt være normalvektig.. Er det farlig å ha en spiseforstyrrelse? Og hva er farligst av overspising og anoreksi? Jeg må gå ned i vekt fort!

Besvart 12.08.2017 23:11
 

Svar
Hei

Takk for gode spørsmål fra deg. Ja det er helseskadelig å ha spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelse er alvorlig sykdom som det er vanskelig å bli frisk av. Derfor er det viktig å oppdage tegn på spiseforstyrrelse tidlig og prøve å få hjelp som hjelper. Start gjerne med å snakke med helsesøster på skolen. Det er viktig at du er ærlig og forteller hvordan du tenker om mat og kroppen sin, slik at helsesøster kan sette deg i kontakt med riktig hjelp. 

Spiseforstyrrelse kan være tegn på at noe annet i livet er vanskelig. Kanskje dere alle sammen i familien trenger hjelp til å få et godt og sunt forhold til mat og kropp.

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. 

Mange regner ut sin BMI (body mass index) og ut i fra hvilket tall man får ser om man er overvektig eller undervektig. BMI er kun et generelt måleinstrument og er ikke et fasitsvar. Noen er svært tynne og har alltid vært det uten at det er noe galt, mens andre har en mer kraftig benbygning og mer muskler som gjør at man får høyere BMI uten at man er overvektig. Det er derfor viktig å ikke se på disse måleinstrumentene som fasitsvar på om du er innenfor normalen.

Snakk med de voksne hjemme om at du ønsker å ha en sunn kropp. Foreldrene dine har ansvaret for deg og for at du skal utvikle deg på en sunn og god måte. Noen foreldre trenger tips og råd for hvordan de bør legge opp livsstilen. 

Noen har ønsker om å være tynnere og forsøker slankekurer. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mengden du spiser påvirker vekten din

Hamburger (colurbox.com)

Størrelsen på brusflaska, potetgullposen eller hamburgeren har stor betydning for om du får i deg for mye kalorier eller ikke. Får du for mye kalorier daglig, vil du legge på deg.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold