Hopp til hovedinnholdet

Må man spise nok mat hver dag? Hvordan vet man om man er sulten? Hvor sulten skal man bli før man spiser? Hvordan vet man at man er mett? Grubler mye om å være sulten og mett. Er det psykiatri?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Må man spise nok mat hver dag, eller kan man spise litt mindre av og til hvis man ikke har matlyst? Hvordan vet man om man er sulten? Skal man kjenne på energinivå eller tom magesekk, hvor sulten skal man da bli før man spiser, og hvordan vet man at man er mett? Jeg kan ha matlyst selv om jeg ikke er sulten, og jeg kan ha dårlig matlyst i motsatt tilfelle. Jeg tror jeg har et slags oppheng i dette med sulten/mett og grubler mye over det daglig. Er jeg psykisk syk da eller?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no.Ja, man bør spise hver dag. Årsaken,  er at man trenger energi til alt en må gjøre. Det er normalt å variere noe i forhold til mat hver dag. Det viktigste er at en tilfører mar ca. hver 4 time. Bilen trenger bensin, strøm for å fungere menneskene trenger mat av samme grunn. Hvor sulten en skal bli før en spiser er opp til hvert menneske. Det beste for kroppen er jevn tilførsel av energi.  Går det for lang tid mellom måltidene opplever mange at de blir skjelvende og mister konsentrasjonen. Da er det lite energi i kroppen og man må få opp blodsukkeret slik at kroppen kan virke normalt. Man vet at en er mett når en føler seg avslappet og maven er rolig. Du trenger 20 min. etter siste bit til du kjenner at du har fått nok. 
Jeg vil anbefale deg å ta med deg grubleriene til helsesøster på skolen du går. Der kan dere sammen finne ut av hva du må spise for å føle deg mett og om du trenger å endre på noe. 
Bruker du mye av dagens timer til å gruble over sulten/ mett kan det muligens kalles psykiatri. Det finnes og enkelte sykdommer der en ikke kjenner at en er mett eller sulten.
Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med, mulig du finner noe nyttig der.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse