Hopp til hovedinnholdet

Kan skolen ta fra elevene maten de har med seg, skolebørd, proteinbar, kandelbolle mm. ?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på femten år og har et spørsmål som gjelder skolehverdag. Jeg går på en privatskole i Oslo. På skolen min så er det ikke lenger lov med diverse matvarer som for eksempel: Skolebolle, croissant, kanelbolle, rislunsj, proteinbarer, osv. Skolen sier at det fordi de skal passe på hva vi får i oss. Hvis man tar med noe av det som har blitt nevnt på skolen så blir maten tatt fra vedkommende og man får maten tilbake når skoledagen er slutt, uansett hvor lang dag vi har (gikk med tom mage fra 07.30 til 15.30). Jeg skjønner at de har lyst til å passe på kostholdet vårt, men når vi er såpass så store så syntes jeg at dette er en jobb for foreldre og ens eget ansvar. Vi har fått lov til det før og skjønner ikke hvorfor de plutselig har ombestemt seg. Spørsmålet mitt er: Har skolen egentlig lov til å ta vekk maten fra oss og la elevene gå uten mat hele skoledagen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Det er som du sier bra at skolen er opptatt av kosthold og det er spise sunt og riktig. Som du sikkert vet er dette viktig for å ha nok energi til å holde en hel skoledag. Det er da viktig å spise sunt og variert. Brødskiver, knekkebørd, frukt, grønnsaker, havregrynsgrøt mm. Er eksempler på mat det er bra å spise gjennom skolehverdagen.

Hvordan skolen fronter og arbeider med dette er ulikt fra skole til skole: Bare sunn mat i kantinene, regler om at det ikke er lov til å ta med godteri/brus på skolen, for å nevne noe.
Kanskje kan det være et innspill til elevrådet på skolen din å komme med noen tips til hvordan skolen kan håndtere dette på en bedre måte og legge til rette for et sunt kosthold blant elevene.

Når det gjelder spørsmålet om skolen kan ta fra elevene ulike matvarer de har med seg. Så høres det litt voldsomt ut, spesielt hvis dette er noe det ikke er opplyst om at de kan gjøre, ikke står noe om det i ordensreglementet osv. Hvis skolen har klare regler på hva elevene kan ha med seg, så er det mulig å forstå det. Kanskje burde da skolen hatt et alternativ til de elevene de tar varene fra.

Elevrådet burde ta tak i denne saken, slik at man sammen finner gode løsninger på hvordan man kan få elevene ved skolen til å spise sunt og næringsrikt gjennom dagen.

Håper skolen og elevene sammen finner gode løsninger på dette!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Zelda om mat og kosthold

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Er du, som Zelda, like bevisst på hva du spiser? Vi har gode råd om mat og kosthold - også for deg som er vegetarianer/veganer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag