Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har anoreksi - kan foreldrene mine tvinge meg til å spise det jeg ikke liker?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har anoreksi, og er i god gang med å redusere undervekten min men hjelp av bup og familie. Men noe jeg sliter med er at mine foreldre skal ha meg til og spise ting jeg IKKE liker. Jeg mener selv at så lenge jeg passer på at måltidene er energitette og har alt den trenger, kan jeg bestemme selv hva jeg skal spise. Er jo tross alt snart 15 år gammel. Men er det son at foreldre kan tvinge sine barn på lik med min alder til og spise noe de ikke vil? Og er det sant at en med en spiseforstyrrelse bare kan bli frisk på den såkalte tradisjonelle kostplanen? Eller kan jeg fint bekjempe spiseforstyrrelsen med ett litt mer likt vegetarisk kosthold? Så lenge jeg passer på og ha i masse fett( avocado olivenolje,raps) og har du noen konkrete tips til meg som kan hjelpe og bekjempe spiseforstyrrelsen på en sunn måte og litt mer mat som ikke er så gammeldags?

Besvart 22.11.2017 20:49
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no.

Å bli behandlet for anoreksi er veldig krevende. Mange kan synes som deg at det er vanskelig at foreldre eller annet helsepersonell skal bestemme hva de skal og ikke skal spise. 

I dag er det forsket endel på hvilken behandling som er god for en med anoreksi. Den anbefalte behandling for barn og ungdom er familiebasert behandling hvor foreldrene skal støtte barnet sitt til å spise tilstrekkelig mengde mat som har de riktige næringsstoffene i seg. Både norske og internasjonale helsemyndigheter har kommet frem til at den beste og sunneste maten for en med anoreksi er den "gammeldagse" maten som innebærer mye kornprodukter og kjøtt. På sidene til sunn idrett kan du lese mer om hva som er å spise smart

Mange jeg møter som har en spiseforstyrrelse har lest i media og kanskje på blogger at den maten helsemyndighetene anbefaler ikke er bra nok. Dette stemmer ikke. Helsemyndighetene anbefaler oss kostråd som baserer seg på forskning som er gjort på mange personer og ikke som bloggerne som gjerne baserer rådene sine på synsing eller på studier som er gjort på få mennesker. 

Jeg anbefaler deg å følge foreldrene dine sine råd om hva du skal spise da de er friske og gir deg mat som er tilpasset for deg nå. Det er ikke anbefalt at en som er syk av en spiseforstyrrelse går over til et vegetarisk kosthold fordi reernæring krever riktige næringsstoffer som du får fra blant annet kjøttprodukter. Den dagen du er helt frisk og er blitt voksen kan du ta valget om du skal bli vegeterianer eller ikke. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold