Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bli tynnere.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 og har veldig lyst til og bli tynnere veldig mye tynnere. Er 175 og veier 80 er det normalt? Jeg spiser regel mesig og har sluttet og spise så mye. Værså snill hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til ung.no.

Du spør om vekta di på 80 kg er normal. Du har en vekt som såvidt havner over i kategorien 'overvekt' når man beregner KMI (kroppsmasseindeks), som sier noe om vekta i forhold til høyden din. Denne tar ikke hensyn til muskelmasse. Har du mye muskler på kroppen kan det forklare hvorfor du veier litt mer enn det som går under kategorien 'normalvektig'. Du er høyere enn mange andre jenter på din alder, og det forklarer også hvorfor du veier litt mer enn en del andre. Her kan du lese mer om vekt. Uansett hvordan man snur og vender på det, så vil KMI bare være et tall. Det som betyr noe for om du har en sunn helse er om du trener og spiser sunt. Det er også viktig at du føler deg vel med deg selv, uavhengig av vekt.

Har du noe fysisk aktivitet i hverdagen? Hvilke aktiviteter liker du å holde på med? Fysisk aktivitet vil ikke nødvendigvis gjøre at du bli tynnere, men det vil gi deg sunn helse, overskudd i hverdagen og mange føler seg bedre med seg selv når de trener. Man får mer muskelmasse som er viktig både for helsa og for ei normal forbrenning. 

Slik får du motivasjon til å trene!

Som 14-åring bør du ikke slanke deg. Det skyldes at kroppen din er i vekst og utvikling, og det er svært viktig at du får i deg nok og riktige næringsstoffer i løpet av en dag. Hjernen din skal vokse og utvikle seg, skjelettet ditt vokser og du skal få mer muskler. For at dette skal gå som normalt trenger du nok næring.

Selv om man ikke skal slanke seg, kan man fortsatt spise sunt, og det at du spiser mindre porsjoner og ofte er fint. Vi anbefaler at man spiser 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider hver dag. Dette er viktig for god forbrenning og for å holde energinivået oppe.

Her har vi skrevet en artikkel om hva som er et sunt og variert kosthold.

Har du snakket med noen voksne om hvordan du føler det rundt kropp og vekt? Jeg vil råde deg til å ta en prat med helsesøster om dette. Hun kan hjelpe deg å finne frem til riktige tiltak som gjør at du får det bedre med kroppen din. Jeg har også lagt ved noen andre artikler under svaret.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn