Hopp til hovedinnholdet

Blir kvalm og får dårlig samvittighet etter et måltid.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Det er noe jeg lurer litt på. I kanskje litt over ett år har jeg begynt å trene litt mere enn normalt og tenkt litt mere på kosthold. Ikke i så stor grad, men i det siste så begynner det å plage meg. Jeg sliter fra før av med angst og depresjon og har til tider dårlig matlyst, men i det siste så har jeg blitt kvalm etter måltider, uavhengig av hva og hvor mye jeg spiser. Dette resulterer i at jeg ikke vil spise nå mye for jeg blir bare dårlig etter ett måltid. Jeg tenker på dette hver dag og planlegger hva jeg skal spise i løpet av en dag. Blir sjelden sulten og kan gå gjennom en dag med liten porsjon middag og litt frukt.har også utrolig dårlig selvtillit. Dette irriterer meg for jeg får alltid dårlig samvittighet etter ett måltid og blir kvalm. Er redd for hvordan dette skal gå i jula... Er det noe å bekymre seg for og hva kan det være??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det hørtes ikke noe greit ut å ha det sånn. Det er ikke uvanlig at jenter i tenårene har et anstrengt forhold til mat. Har du tenkt noe på hva det kan skyldes? Hvordan forhold har du til kroppen din? Liker du den? Tenker du mye på kropp og vekt? I så fall kan det henge sammen med hvordan du føler det rundt mat.

Du sier at det har vært sånn det siste året, og at det har blitt verre. Jeg synes derfor du skal ta en prat med helsesøster om dette. Fortell henne det du har skrevet til oss om, og kanskje kan hun hjelpe deg med å finne ut hva som ligger bak disse følelsene og ubehaget.

Grunnen til at jeg ønsker at du skal snakke med helsesøster nå, er at da kan dere finne ut av dette før det blir verre. Jeg vil ikke at du skal bli bekymret, men sånn som du beskriver det kan det etter hvert resultere i en spiseforstyrrelse om du ikke får hjelp. 

Husk at kroppen din trenger mat. Du er 17 år og kroppen din vokser og utvikler seg. Det er svært viktig at du spiser nok og riktig i løpet av dagen, hvis ikke går det på bekostning av utviklingen av skjelettet ditt, muskelmassen og hjernens utvikling. Spiser man for lite kan man miste menstruasjonen og få det vanskelig psykisk.

I jula kan det jo hende at maten blir litt annerledes og mer variert, og at det kan dukke opp noe som frister? Prøv å ikke tenk så mye på hva du spiser, men kjenn heller på kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Spis når du er sulten og stopp når du kjenner deg mett, det er den beste måten å vite at man spiser passe mengder på. Litt fysisk aktivitet vil også gjøre at matlysten bedres. Driver du med noen trening?

Her er en artikkel om matlyst.

Jeg har også lagt ved noen flere relevante artikler lenger ned, se om det er noe som høres interessant å lese om. Ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente som ser på grønnsak (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold