Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ikke sulten, kan det bety at jeg har anoreksi?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! de siste dagene føler jeg at jeg har mistet sultfølelsen. jeg har prøvd å spise måltider med ca 4 timers mellomrom som vanlig selv om jeg ikke har vært sulten, men har blitt kvalm, og ikke hatt lyst til å spise mer pga det. nå er klokken 19:21, og jeg har ikke spist siden ca. kl. 13:00 fordi jeg ikke har følt meg sulten. men jeg merker at jeg har blitt veldig kald på hendene, litt skjelven og litt slapp. jeg var veldig kvalm på morgenen for 2 dager siden. jeg tror det var eggløsningen, fordi jeg blir ofte kvalm om morgenen når jeg har eggløsning. kan det ha vært eggløsningen som har fjernet sultfølelsen? og hvordan kan jeg få den tilbake? jeg vil ikke si noe til mamma, fordi når søstra mi fikk anoreksi, så sa hun bare at hun ikke var sulten hun også. kan det være anoreksi? jeg føler at jeg har lyst til å være sulten, men at jeg ikke blir det allikevel.. jeg føler ikke at jeg har anoreksi. hva tror dere det kan være, og hva burde jeg gjøre? på forhånd takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Det høres ut som om du bør snakke med helsesøster om dette.

Vi på ung.no kan ikke gi diagnoser fordi vi ikke møter ungdommene som skriver inn til oss. 

Du beskriver at du i et par dager har mistet sultfølelsen. Det kan være mange ulike årsaker til dette. Det kan hende at du ikke er i form og kanskje holder på å bli syk. Noen mister matlysten når de ikke har det så greit, noen kan miste matlysten av at de har mye å tenke på. Jeg vet ikke hvordan det er for deg.

Du skriver at søsteren din har anoreksi og at du derfor ikke kan snakke med moren din om dette. Kanskje kan det være hjelpsomt å snakke med moren din om dette likevel slik at hun kan støtte deg til å begynne å spise igjen. Kanskje trenger du litt oppfølging i måltider en tid frem til du klarer å spise mat jevnlig igjen. Det er fint at du prøver å spise hver fjerde time, fortsett med det. Jeg anbefaler deg å spise regelmessig slik at kroppen din får den næringen den trenger og etterhvert vil du få igang sultfølelsen igjen. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være fine å lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser