Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få i meg frokost tidlig på morgenen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal konfirmeres neste helg og gleder meg sykt! Sermonien min starter klokken 11 og det betyr at jeg må stå opp tidlig. Jeg er ikke glad i å spise frokost, men jeg er redd for å besvime på scenen. Skal ha på meg en varm bunad og skal stå på en varm scene mens nesten 500 folk skal se på. Siden jeg ikke liker frokost så tidlig på morningen vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, er så redd for å besvime.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende med konfirmasjon! Jeg ønsker deg masse lykke til med den store dagen.

Frokost er et viktig måltid, fordi når vi våkner om morgenen så er det mange timer siden vi har spist, og kroppen har et lavt blodsukker. Den trenger påfyll av mat for at vi skal ha energi til å fungere, konsentrere oss, føle oss bra og være glad og fornøyde. Det vil være en stor fordel om du klarer å lære deg å like frokost.

Det er forståelig at noen synes frokost er vanskelig å få i seg, spesielt om man ikke er vant til det, og kanskje er veldig trøtt om morgenen. Det finnes heldigvis ting man kan spise som er enklere å få i seg, og faktisk er det sånn at i starten er det viktigste at man får i seg noe som helst, det trenger ikke være så mye.

Man må lære kroppen å bli vant til å spise frokost, så det kan være en idé at du forsøker å venne kroppen på frokost i uken frem mot konfirmasjonen.

Spis noe lett og friskt som f.eks.:

  • Yoghurt med litt musli og oppkuttet eple eller bær
  • Hjemmelaget smoothie med litt cottage cheese eller kesam i (for proteiner)
  • Musli med biola

Du trenger ikke spise så stor porsjon i starten, prøv bare å få i deg noe. Jeg kan garantere deg at om du klarer å fortsette med et lite måltid hver dag om morgenen i noen uker, så begynner du å få lyst på frokost. I alle fall hvis du fortsetter med å spise hver 3.-4. time gjennom dagen.

I starten kan man også spise bare en liten yoghurt eller en frukt på morgenen, men heller spise en liten ting igjen etter to timer. Det er en annen måte å gå frem på for å venne kroppen til frokost.

Håper noen av disse rådene kan være til hjelp.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon