Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke stoppe å spise! Hvordan skal jeg mestre livet uten mye mat?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg. Helt siden slutten av barneskolen har vekten min svingt mye opp og ned 10 kg. * Jeg spiser meg overmett fordi den tunge metthetsfølelsen gir tilfredsstillelse. * Nesten alltid spiser jeg mye mer enn jeg planla fordi det smaker så godt eller jeg er stresset. * Det første jeg gjør når jeg ser mitt snitt(altså jeg er alene) er at jeg går til kjøleskapet og så og si tømmer alt jeg ser. * Når jeg har bestemt meg for å være flink og holde meg til en porsjon, så blir det alltid 5 porsjoner fordi det smaker så godt og jeg klarer ikke stoppe! * Det eneste jeg gleder meg til etter en arbeidsdag er å raskt komme meg hjem for så å spise. * Jeg hater å føle noen form for sult. Med en gang jeg kjenner en antydning til det så fråtser jeg. * Følelsen av spesielt angst og stress utløser spiseorgie. * Mat er som dop for meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skal mestre livet uten. Dette skjer så fort og jeg klarer ikke stoppe handlingen. Hjelp, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Har du et overvektsproblem? Er det noe du har snakket med noen voksne om? Og har du tatt opp dette med fagpersonell, fastlege eller helsesøster? Det er viktig at du prater med noen om dette, det høres ut som du kan trenge litt hjelp og veiledning.

På mange måter kan man bli avhengig av mat. For noen så utløser det å spise en anti-stress respons, med utskillelse av endorfiner som gjør at man føler seg bra. Dette kan skje hvis man mangler andre positive områder i livet sitt. Hvilke andre ting er det du gleder deg til? Hva annet enn å spise liker du å holde på med? Er det noe i livet som gir deg like stor glede som det å spise?

Et tips for å komme ut av denne 'onde sirkelen' er å finne en aktivitet som kan gjøre deg opptatt på ettermiddag/kveldstid, slik at du ikke havner hjemme i sofaen med kjøleskapet som fristelse rett ved siden av. Hvis du klarer å finne andre gleder, og koble av matbehovet helt for en periode, er det en stor sjanse for at du kommer deg ut av denne situasjonen.

Desto eldre du blir, desto mindre ekstra energi (kalorier) tåler du før du legger på deg, så du kan få et ordentlig overvektsproblem om du ikke gjør noe med dette.

Hva med å kjøpe inn store mengder grønnsaker som du skjærer opp og har lett tilgjengelig i kjøleskapet når du får lyst på noe? 

Du sier at du liker den følelsen av å være skikkelig mett, husk at man kan spise ubegrensede mengder med grønnsaker uten å legge på seg. Du kan altså få oppleve å bli ordentlig mett til hvert måltid, så lenge du fyller opp med massevis av grønnsaker/salat.

Som sagt vil jeg råde deg til å prate med noen om dette. Det kan hende du har behov for å prate med en psykolog om dette er noe som opptar veldig mye av hverdagen din.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold