Hopp til hovedinnholdet

Jeg angrer meg etter jeg har spist, ønsker å gå ned i vekt. hjelp.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 12 år gammel og jeg har hele livet vært overvektig. Jeg er 163 cm og veier ca 68 kilo. Jeg har nettopp spist og etter hvert måltid hvis jeg føler meg litt ''over'' mett, så får jeg skyldfølelse eller sterk anger på at jeg i det hele tatt spiste. Jeg har et så sterkt ønske om å gå ned i vekt at jeg føler jeg kan gjøre nesten hva som helst. Hver kveld, hvis jeg legger meg og kjenner meg mett, tenker jeg, ''Det jeg spiste nå, kommer jeg til å legge på meg''. Jeg vil ikke ha det sånn. :( Min største drøm er å en dag se meg selv i speilet og like det jeg ser. Ingen vet at jeg prøver å gå ned i vekt utenom nettvennen min. Jeg tør ikke snakke om mat til foreldrene mine. Jeg synes det er vanskelig å bare se på lista over når helsesøster er på skolen. Jeg vil bli kvitt all den angeren jeg får av mat, og jeg har på en måte en oversikt over ''bra'' og ''dårlig'' mat. Og jeg blir helt gal om jeg ikke vet hvor mange kalorier den ''dårlige'' maten har. Hjelp:(

Besvart 09.11.2018 18:27
 

Svar
Hei

Det høres slitsomt ut å ha så mange tanker om mat og kropp. De tankene du har om at du angrer hver gang du spiser bør du snakke med noen om. Helsesøster kan være en slik person eller læreren din eller foreldrene dine. Flere som skriver til ung.no synes det er vanskelig å snakke med noen om det de strever med, da anbefaler jeg å vise det ungdommene har skrevet til ung.no. Det kan være en start. 

Det er ulikt fra person til person hva som er en sunn vekt. Helsesøster kan hjelpe deg med å se hva din sunne vekt er. Hun kan også veilede deg og foreldrene dine i hvilket kosthold du skal ha fremover. En ungdom/barn på din alder trenger støtte fra voksne når de strever med mat. Om du får hjelp til å spise nok mat til fire hovedmåltider og ha noen mellommåltider med for eksempel frukt eller en jogurt så vil du merke at du ikke blir så sulten. Om foreldrene dine i en periode hjelper og støtter deg til å spise nok mat regelmessig vil du kunne slappe av og ikke tenke så mye på hva som er riktig å spise og hva som ikke er riktig. 

Jeg anbefaler deg å vise frem dette spørsmålet og svaret til foreldrene dine slik at de kan søke hjelp for deg. En jente på din alder med så mange negative tanker om seg selv og mat, trenger hjelp fra foreldre og helsepersonell til å komme ut av denne tankegangen. Det kan hjelpe å bare få snakket om det. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn