Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mistet matlysten og gått ned i vekt, hvordan få den tilbake?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Den siste måneden har jeg plutselig mistet matlysten veldig og gått fra 42-39 kg. Er 157 cm høy bare så du vet det. Har lest at ikke er bra for ungdommer på min alder å gå ned i vekt fordi vi er under utvikling og at kroppen trenger nok mat for å vokse. Stemmer det? Og hva isåfall er konsekvensen av å gå ned i vekt? jeg har også vært ganske slapp og ikke orket så mye. Hvordan kan jeg få tilbake matlysten?

Besvart 18.11.2018 18:34
 

Svar
Hei

Det er helt riktig at ungdommer i vekst og utvikling ikke skal gå ned i vekt. Ungdommer trenger nok mat for å utvikle seg normalt både fysisk og psykisk. Du skriver at du er slapp og det er et faresignal om at du trenger å få på plass måltider med nok mat regelmessig. 

I perioder i livet kan man få mindre matlyst. Dette er normalt, men man skal likevel være veldig bevisst når dette skjer fordi det kan utvikle seg til å bli farlig. Når man først mister matlysten og spiser mindre kan man bli enda mindre sulten slik at man får i seg for lite mat over tid. Det har skjedd hos deg. Du trenger derfor hjelp til å spise mere mat. 

Det som hjelper er å sette opp en slags matplan hvor man setter opp klokkeslett og hva man skal spise i løpet av en dag. Da skal man spise det som står på matplanen selv om man ikke er sulten. Du kan i denne perioden ikke følge kroppens signaler om at du er mett, du må likevel spise. 

Mange får hjelp av helsesøster eller foreldrene sine til dette. Foreldrene dine kan hjelpe deg til å minne deg på når det er mat og måltider og hjelpe deg til å spise nok mat. Matlysten vil etterhvert komme tilbake når du har fått til en regelmessighet i måltidene dine igjen. 

Jeg legger ved noen artikler som du kan lese om dette emnet. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn