Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker ikke så mye mat og det gjør meg deppa! Hvordan endre på det?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 15 år og har ett problem. Jeg sliter med spisingen min. Jeg liker ganske lite og spiser det samme til middag om igjen og om igjen. Det samme med frokost og kveldsmat. Og jeg vil gjerne bli kvitt dette og lære meg og spise andre ting fordi dette gjør meg litt deppa. Har dere noe tips til en bra måte og lære seg det på? Hilsen gutt på 15

Besvart 10.01.2019 12:55
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at det er slitsomt å ikke like mange matvarer, og det er flott at du ønsker å gjøre noe med dette. 

Det er mange ting som påvirker hvilke matvarer vi liker å ikke. For eksempel så er det av betydning hva vi fikk smake / likte når vi er små barn, hva vi assosierer maten med (positive følelser eller negative følelser), om vi har hatt negative opplevelser knyttet til mat og hva smaksløkene våre er vant til. Noen er rett og slett mer kresne enn andre.

Heldigvis er det mulig å begynne å like de fleste matvarer, men man må presse seg til å prøve mange ganger før man begynner å like det. 

Noen synes smaken er problemet, andre konsistensen.

  • Er konsistensen problemet, kan det være lurt å utfordre seg litt på den typen mat bare i andre konsistenser. Det er for eksempel forskjell på om man spiser fersk, kokt torsk, eller om den kommer i form av en fiskekake. På samme måte er det forskjell på brokkoli kokt og most til puré.
  • Hvis smaken er problemet, kan det være lurt å prøve å gradvis innføre smaken gjennom andre matvarer. Synes du fisk smaker vondt, kan det å lage en slags fiskegrateng der du bruker veldig lite fisk i starten, og heller mer potet/makaroni være en god idé. Gradvis øker du mengden.
  • Synes du brokkoli smaker vondt, kan du lage en potetmos der du tilsetter litt most brokkoli, og gradvis øker mengden. Kjøttdeig kan kamufleres blant mye tomatsaus med hakkede grønnsaker f.eks., en fin måte å lære seg å like ulike grønnsaker 

Hvis man skal lære seg å like mat må man gjerne prøve den samme matvarer 10-15 ganger før man begynner å like det, og det er ganske mange ganger! Du må derfor bare bestemme deg og klare å holde ut. 

Begynn med én matvare, f.eks. ett pålegg, og bruk god tid på å lære deg å like dette. Prøvd det i ulike varianter og kombinasjoner. Først en veldig liten mengde, kanskje nesten kamuflert sammen med en annen matvare du liker, og øk gradvis mengden.

Vi har skrevet en artikkel/guide til hvordan man kan endre vaner innen kosthold, jeg vil råde deg til å ta en titt på denne for inspirasjon!

Håper rådene kan være til hjelp og at situasjonen bedrer seg for deg. Det er viktig at du spiser variert og at du får i deg nok mat. Du er i en alder der kroppen vokser og utvikler seg, for lite variasjon i mat kan gå på bekostning av din normale utvikling.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse