Hopp til hovedinnholdet

Hvordan spise med irritabel tarm?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk diagnosen irritabel tarm (IBS) for noen måneder siden. Legen min har anbefalt meg å ta Vi-Siblin, men den smaker heeeelt forferdelig! Er det noe jeg kan blande den i som får bort den ekle smaken? Eller er det noe annet jeg kan ta som smaker litt bedre og funker? I tillegg har jeg prøvd frukt og fiber, men det smakte også æsj. Har også prøvd movicol. Dette funka, men ga meg en del luft. Hva skal jeg gjøre? (Holder også på å legge om kostholdet og spise mat med lav FODMAP). Kan psykomotorisk fysioterapi hjelpe mot IBS? Eller er det noe annet jeg kan prøve? Jeg vil bare finne noe som funker.. :-(

Besvart 14.05.2019 20:47
 

Svar
Hei!

Ettersom du legger om til et lav FODMAP kosthold så kan det hende at du etter hvert ikke har behov for tilskudd av fiber. Du kan prøve å blande Visiblin sammen med sukkerfri saft, kanskje det hjelper på smaken? Det vil jo ikke påvirke konsistensen, men det vil i alle fall gi en bedre smak. Et annet alternativ er å spise det i yoghurt. Men pass på at du får i deg 1-2 glass vann etterpå/samtidig.

Hvis du sliter med treg mage så kan du også forsøke noen av disse tipsene (som er lav FODMAP):

  • Spis 2 kiwi på tom mage om morgenen før frokost (det vil etter noen dager gi mykere avføring)
  • Bruk chiafrø (lagt i vann) i yoghurt, det inneholder mye fiber! Det holder med 1 ss chiafrø + vann per dag, men du kan godt lage en stor beholder (ferdig utblandet) og ha i kjøleskapet ei ukes tid
  • Bland 1 ss linfrø (lagt i vann over natten) i yoghurten om morgenen

Det som fungerer best hos flest ved irritabel tarm er å følge lav FODMAP dietten, så gi denne god tid. Det tar jo litt tid å sette seg inn i det.

Psykomotisk fysioterapi kan være tilleggsbehandling, men det vil ikke fungere alene så lenge du fortsetter å spise FODMAP (som er det som gir plagene).

Husk at dette er helt generelle råd ved treg mage og irritabel tarm, jeg kjenner ikke deg og din helsesituasjon, så det er legen din og du som sammen må komme frem til hva som er riktig behandling for deg og dine plager.

Håper du blir bedre snart!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Irritabel tarm

Irritabel tarm (colourbox.com)

Irritabel tarm kjennetegnes av fordøyelsesplager som oppblåsthet, løs eller treg mage.

Les mer

Luft i magen?

Luft i magen (colourbox.com)

Alle promper! Det er helt naturlig og normalt! Men noen ganger kan man bli så oppblåst og føle at man må prompe så ofte at det er vondt og plagsomt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse