Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg ikke spiser sunt på én måned?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Hva skjer med meg hvis jeg ikke spiser sunt på over 1 måned? Kan jeg dø?

Besvart 18.05.2019 10:47
 

Svar
Hei!

Du kan ikke dø om du ikke spiser sunt på én måned. Men hva legger du i det å spise sunt? Hvis du tenker at du i én måned kun skal spise godteri, pizza og brus, så vil du kunne legge på deg (fordi det er så mye kalorier) og du vil mest sannsynlig føle deg ganske slapp og energiløs.

Sunn mat er jo så mye: grove brødskiver, melkeprodukter, kylling, frukt, grønnsaker. Har du ikke tenkt å spise noe av dette på én måned?

Usunn mat inneholder en god del mer kalorier enn den sunne maten, så den største effekten kan nok bli at du går opp i vekt. Samtidig trenger kroppen jevnlig påfyll av vitaminer og mineraler, og det kan bli vanskelig å dekke behovet hvis du ikke spiser sunn mat. I verste fall kan du få mangelsykdommer, men det tar en del tid å utvikle mangler.

Sunn mat er en viktig kilde til fiber, så uten sunn mat kan du få for lavt fiberinntak. Det kan gjøre at du får treg mage/blir forstoppet og får litt fordøyelsesubehag.

Les mer om det å spise balansert og variert i artiklene under svaret.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold