Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke få anoreksi

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei! Jeg er en jente som akkurat har fylt 13 år og har litt spiseforstyrrelser dessverre :( jeg er 151 cm høy og veier 36 kilo. jeg trener taekwondo to ganger i uka og er glad i og turne og hoppe på trampoline, jeg lurer på hvor mange kalorier jeg og jenter i 12-13 årsalderen trenger i løpet av en dag? min mor sier at ca.2000 kalorier er vanlig men det har jeg litt vanskelig for og forstå og håper veldig på et godt svar. Jeg sliter veldig for tiden og er på vei til og få anoreksi noe jeg ikke vil få! vær så snill og svar Ung.no

Besvart 20.07.2019 12:33
 

Svar
Hei

Så bra at du søker informasjon og råd om hvordan du kan unngå å få alvorlig spiseforstyrrelse som anoreksi. Det er vanskelig å svare på hvor mange kalorier en på din alder trenger, så det kan jeg dessverre ikke gi deg et konkret svar på. Du veier lite nå og sannsynligvis skal kroppen din vokse mer i lengden og utvikle seg i forbindelse med puberteten. Da trenger du ekstra mye energi og næringsstoffer. Mer enn en person på din alder som veier mer og som er ferdig utviklet.

Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. Helsesykepleier har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.

Spiseforstyrrelse kan være en måte å takle at noe i livet er vanskelig. Det kan være lurt å snakke med noen om hva du føler og hva du tenker på. Det kan forebygge at du får et vanskeligere forhold til mat og kroppen din. Husk at du er god nok akkurat sånn som du er. Se vedlagte artikler for mer informasjon om spiseforstyrrelser og hvor du kan få hjelp. 

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold