Hopp til hovedinnholdet

Hva kan hjelpe meg mot treg mage og oppblåsthet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med treg mage. I følge det store internettet skal: - grønnsaker, frukt og bær - vann - fullskorn - aktivitet - svisker o.l. O.l. hjelpe. Har kjøpt inn masse grønnsaker og frukt og har høsta inn bær fra Hagen. Spiser bare fullkorn, har til og med kuttet ut vanlig brød. Prøver å drikke 2 liter vann. Jobber på lager og går mellom 15 000-25 000 skritt hver dag. Ingenting ser ut til å funke. Ikke bare det, sliter også med oppblåst mage og det lukter motbydelig!! Tør nesten ikke gå ut blant folk. Og igjen i følge det store nettet så er det: - enkelte grønnsaker, frukt - svisker, aprikos - erter, bønner og linser Som gjør at man får oppblåst mage. Spiser heller ikke så mye godteri, begrenser til én dag. Dette er som en ond sirkel, vet ikke hva jeg skal gjøre. Har dere noen siste tips, før jeg eventuelt må bestille time til legen?

Besvart 13.08.2019 12:22
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner at du synes dette er frustrerende. Treg mage kan føre til oppblåsthet, så det kan hende det er det som er årsaken til at du får luft i magen. Men det er også en vanlig (men ufarlig) tilstand som heter "irritabel tarm" som kan være årsaken til både din trege mage, og at du får luft i magen av grønnsaker, frukt og belgfrukter.

Jeg vil råde deg til å forsøke noen flere råd for treg mage før du oppsøker legen din. Hvis du opplever å bare bli oppblåst av dette, så kan det være greit å ta en tur til legen, slik at han kan hjelpe deg med å finne ut hva årsaken er.

Forsøk dette i 1-2 uker:

- Spis regelmessige måltider, hver 3.-4.time

- Drikk nok vann i løpet av dagen (ca 1,5 L rent vann)

- Få i deg nok fiber (velg grovt brød). Ha med deg en frukt på skolen som mellommåltid, og spis litt grønnsaker til måltidene (i tillegg til middagen). Litt nøtter fungerer fint som et mellommåltid, det er fiberrikt.

- Legg linfrø i vann, og ha det i boks/glass i kjøleskapet. Ta 2 ss linfrø blandet i litt yoghurt eller biola hver morgen eller kveld.

- Spis 2-3 svisker et par ganger om dagen, det kan få fart på systemet

- To modne kiwi på tom mage om morgenen er også vist å sette i gang systemet, prøv gjerne dette en periode.

- Chiafrø er også en type frø som inneholder mye fiber og som kan hjelpe på fordøyelsen. Da blandet du ut 4 ss chiafrø med ca 1.5-2 dl vann, og setter i kjøleskapet (etter 15-20 minutter har det svellet - rør rundt!). Det kan stå i kjøleskapet i én uke, du tar ut 2 ss i yoghurt én til to gang om dagen.

Om du skulle bli veldig oppblåst så kan du lese litt om irritabel tarm, og søke opp noe som heter "lav FODMAP". Se om du kan gjøre noen endringer i kostholdet basert på de rådene, og ta det opp med legen din hvordan du føler deg/responderer på dette.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Luft i magen?

Luft i magen (colourbox.com)

Alle promper! Det er helt naturlig og normalt! Men noen ganger kan man bli så oppblåst og føle at man må prompe så ofte at det er vondt og plagsomt.

Les mer

Irritabel tarm

Irritabel tarm (colourbox.com)

Irritabel tarm kjennetegnes av fordøyelsesplager som oppblåsthet, løs eller treg mage.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold