Hopp til hovedinnholdet

Bestemmer foreldrene mine om jeg skal spise kjøtt eller ikke?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Har lyst å bli pescetarianer. Men foreldrene mine er ikke helt enig. Jeg har sagt at jeg kan lage maten min selv. Pluss de er bekymra for at jeg ikke for nok protein. Dette er spørsmålene: Bestemmer de over meg om jeg skal spise kjøtt eller ikke? Hvor kan jeg få proteinene fra?

Besvart 16.08.2019 14:46
 

Svar
Hei!

Ettersom du er 13 år så bestemmer foreldrene dine fortsatt over deg, men du har lov til å si din mening når det kommer til det som angår din helse. 

Som pescetarianer spiser man ikke kjøtt, men man kan spise fisk, egg og melkeprodukter. Det er altså ikke spesielt problematisk for helsa å kutte ut bare kjøtt fra kostholdet, fordi det er lett å få de næringsstoffene fra andre matvarer. Vanskelig og skummelt blir det hvis man også kutter ut fisk, egg og melkeprodukter.

Kjøtt er en viktig kilde til proteiner, vitamin B12, jern og andre vitaminer og mineraler. Proteiner får man også mye av fra melkeprodukter og brød (hvis man velger grovt), og om man i middagen bruker bønner/erter/linser, eller spiser fisk og egg, så får man nok proteiner. Vitamin B12 får man fra melkeprodukter og egg, så lenge man spiser det daglig så er det greit. Jern får man fra grove kornprodukter (grovt brød), og enkelte grønnsaker.

Det er altså ikke noe stort problem å bare kutte ut kjøtt fra kostholdet. Men man må spise godt med grovt brød, melkeprodukter, egg og fisk, samt ha noe erter/bønner/linser i kostholdet.

Snakk gjerne mer med foreldrene dine om dette hvis det er noe som er veldig viktig for deg, og vis dem at du har en plan for hvordan du skal få i deg det du trenger av næringsstoffer.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Se her hvordan du kan få et godt sammensatt vegetar-kosthold.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold