Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler på kroppspresset!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Eg føle på kroppspresset!Får i tillegg dårlig samvittighet av å ete noko usunt.Eg tok meg en skål m/chips&popcorn i går(19./9)og tok meg 2 ballerina kjeks m/nougat&en annen type kjeks i dag.Føler kroppen min berre er av masse fett&usunt.Redd for å få alvorlige sjukdommer osv.Foreldrene mine er begge overvektige.Har sagt de til mamma at eg føle meg feit men ho seie eg er perfekt og de hjelpe ikkje!156cm&43-44kg(ca).Eg får til tider nesten lyst til å berre minske mengden med mat eg ete&kutte ut godteri/chips!Er også inaktiv pga det er INGEN idretts/sportsklubber som eg liker her eg bur!Eg HATER å trene på egenhånd&på treningssenter!!Har ingen venner så ikkje gidd å skriv"spør en venn"!Går berre en runde på asfalt,flatt&gå tempo i 1time.Får ikkje lov andre steder enn runden.Eg er redd for å bli overvektig.Får ikkje foreldra mine ut på tur.Dei berre komme med unnskyldinger som jobb/været:(Eter 4 måltider om dagen&med ca 3-4timers mellomrom)Kommer IKKJE til å slutte å ete(veit at de er feil

Besvart 23.09.2019 21:54
 

Svar
Hei

Så kjipt å høre at du føler på kroppspresset. Du er ikke alene! Mange føler at de ikke når opp, har bra nok kropp, er nok aktive eller spiser bra nok i dagens samfunn. Det er ikke så rart fordi over alt ser man bilder av "sunne" og fornøyde folk. 

Sannheten er at sånn er det jo absolutt ikke. 

Det som er lurt er å finne ut hva DU kan gjøre i DIN hverdag, for at du skal føle at du er GOD NOK. Man trenger ikke gjøre masse, og litt hjelper mye. 

Du er jo flink som kommer deg ut, selv om det er kjedelig å være alene. 

Det er umotiverende å trene alene, helt enig. Det mange synes hjelper på dette er treningsvideoer du finner på youtube. For eksempel så er yoga en fin treningsform som ikke krever mye utstyr, samtidig som du alltid selv kan tilpasse øvelsene slik at det passer for deg. Et eksempel på dette er Yoga with Adriene. Hun er hyggelig og morsom. 

Om yoga ikke er din greie så finnes det masse andre treningsvideoer, bare pass på at det ikke blir for vanskelig eller for hardt, da gidder man ikke ;)

Når det kommer til mat, så må man jo ha næring til kroppen. Som du skriver så er du opptatt av å ikke spise for mye usunn mat. Det kan være hardt å kutte sukker og fett, men dersom man sparer godteriet til lørdager, så har man jo også noe å glede seg til. 

Ofte kan det hjelpe å spise frukt, i stede for godter i ukedagene. 

Av og til så trenger men litt hjelp eller inspirasjon til å finne ut hva som er bra med deg selv. De fleste trenger en venn for å ha det bra, og synes det kan være tøft å kjenne på ensomhet. Kanskje er dette også noe det kan være lurt å ta tak i. Du kan snakke med helsesykepleier, læreren din eller ungdomskontakten på din skole. Kanskje har de noen tips til hvor du kan finne noen å være sammen med. 

Det finnes også utallige samfunn på nett, hvor man kan møte mennesker som er mer lik seg selv. Kanskje er dette noe for deg?

Det er uansett viktig å være snill med seg selv og å finne noe å se frem til. 

Mange synes også at det er fint og meningsfullt å jobbe som frivillig eller bli medlem av en forening. Da kan man i tillegg til å møte andre også bidra til å gjøre noe bra for andre <3

Jeg forstår at det livet kan være kjipt og vanskelig av og til, men jeg kan love deg at det blir bedre. Og av og til er det lurt å finne en voksen som kan hjelpe og støtte deg litt <3

Husk at du er nydelig uansett og at din verdi ikke ligger i hvor mye du trener eller hva du spiser, men i deg selv og den du er :)

Jeg heier på deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold