Hopp til hovedinnholdet

Til tider vanskelig og slitsomt å være alenepappa. Ble det i ung alder.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en ung alenepappa til en jente på litt over 2 år. Jeg ble pappa veldig ung, den gangen var jeg redd og usikker og tenkte at mammaen sikkert kom til å ha henne, men det ble meg som fikk hovedansvaret når det ble slutt mellom oss, hvorfor vil jeg ikke gå mer inn på. Jeg har noen spørsmål som jeg lurer på om dere kan svare på? Jeg syns det til tider kan være vanskelig å slitsomt, men vet ikke hvor jeg kan spørre om hjelp, vet heller ikke om jeg tør, tenk om de tror jeg er uegnet som far og tar datteren min fra meg?. Jeg har kontakt med helsestasjonen som de fleste andre småbarnsforeldre har, men føler ikke alltid at de tar meg på alvor. Akkurat som at som er ung og alene ikke betyr noe. Men det er datteren min som er viktigst. Hvilke andre steder kan jeg henvende meg? Jeg skulle noen ganger ønske at jeg også kunne leve som andre ungdommer, men det er så vanskelig når man har barn. Jeg får noen ganger barnevakt så jeg kan gå ut med kamerater, og foreldrene mine hjelper meg en litt, også er hun i barnehage når jeg er på skolen. Men jeg må selvfølgelig ta hovedansvaret selv. Jeg har en del andre bekymringer som jeg heller ikke føler helsestasjonen tar på alvor. 1. Hun kaster noen ganger opp etter hun har spist, hender spruten står utover gulvet, dette kan vel ikke være normalt? 2. Noen ganger om morgenen så vil hun absolutt ikke kle på seg, til slutt må jeg bare ta på klærne selv om hun skriker, da føler jeg meg så fæl, hva skal jeg gjøre? 3. Jeg prøver å få henne tørr, men det er ikke lett i det hele tatt. Jeg prøver å sette henne på do noen ganger, men noen ganger bare sitter hun der og det kommer ingenting, andre ganger slår hun seg vrang og nekter å sitte der. Jeg vil ikke tvinge henne, men det hadde vært fint å kaste bleiene. 4. Føler noen ganger jeg er helt tom for energi og helt død i kroppen, hva skal jeg gjøre med det? Som dere sikkert har skjønt så har jeg det litt annerledes en andre på min alder. Jeg vil ikke gå inn på hvorfor jeg er alenepappa, men jeg håper dere kan svare på spørsmålene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Så flott at du tar ansvaret ditt som pappa så på alvor at du ber om litt råd.  Det viser jo i seg selv at du er ansvarsfull!  Det å være alenepappa er jo i seg selv ganske utfordrende, og som pappa for første gang, er det jo selvsagt mye man lurer på.  -Det er jo ingen som kan det med å være foreldre før man har prøvd litt, så man må prøve seg frem, erfare, og innhente råd og veildening når man møter på utfordringer. 

Helsestasjonen er jo et sted som man kan få veiledning i ulike spørsmål om bare og om det å være foreldre.  Det kan hende at du må våge å spørre litt mer tydelig om veiledning og råd i forhold til de hverdagsutfordringene du står i.  Det vil jeg oppfordre deg til å gjøre på helsestasjonen. -Og de skal jo ta deg på alvor.  -Si ifra om du ikke føler at de gjør det.  Kanskje finnes det også noen andre rundt deg som du kan be om litt råd når du lurer på noe.  -Foreldrene dine, eller andre i familien eller vennekrets? Ofte er det jo slik at man prøver å greie alt selv for å vise at man er bra, men kanskje blir det aller best om man ber om litt råd.  -Og så er det jo også slik at folk ikke vil bry seg, og er redde for å gi råd uten å bli spurt.  For meg høres det ut som du er en super og ansvarsfull pappa, og da er det jo ingen grunn til at du skal bli fratatt datteren din.  (Å be om råd viser jo bare at du er en bra og ansvarsfull pappa!!!)

 

Hvis du ikke syns du får hjelp på helsestasjonen, er det mulig å få litt råd hos personalet i barnehagen.  -De kan mye om barns utvikling og behov.  -Be gjerne om en prat med en førskolelærere i barnehagen. 

 

Så til dine punktspørsmål:

1. Det at datteren din kaster opp etter at hun har spist, er jo ikke normalt.  Hvis dette skjer gjentatte ganger, er det noe du skal gå til fastlegen og få undersøkt.

2.Det er vanlig at barn på hennes alder begynner å protestere når de skal gjøre noe annet enn det de syns er morsomt akkurat der og da, og særlig er ofte en påkledning en ting de vil protestere litt på.  -Som med alle andre ting, gjelder at det er lurt med gode rutiner, litt forberedelse, tydelighet og trygghet.  Hvis du rett før sier ifra; Nå skal vi gå avgårde, så nå må vi kle på, er det en måte å forberede på.  Pass på at du har litt god tid, så du selv blir minst mulig stresset i situasjonen.  Pass også på at du prater med datteren om det som skjer: "Nå skal vi ta på buksa, nå skal vi ta på jakka o.s.v."  -Og når det er rom for det kan du også la henne gjøre litt selv: "Kan du ta på lua di?"  -Og hvis hun ikke får det til, kan du si.  "kom, skal pappa hjelpe deg".  -Og når du først skal kle på henne for å komme av gårde, og hun gråter eller protesterer, så prat også om det.  "Pappa må hjelpe deg nå så vi kommer oss avgårde.  -Uff dette var litt dumt" "Nå ble det varmt" "Nå er vi straks ferdig"  "der var vi klare til å gå" o.s.v. -Ved å prate sånn underveis, lærer du jenta di mye og gjør situasjonen trygg.  -Og noen ganger vil det være mindre gråt og bare samarbeid, mens andre ganger vil hun fortsatt protestere litt.  -Vær tydelig og tål at hun protesterer.  Når du vet at du gjør noe du må, så er du en god pappa.  Si det til deg selv. 

3. Det er ulikt når barn er modne for å slutte med bleie.  Jeg forstår at du begynner å bli lei av bleier, men det kan nok være greit en stund til.  Gjør slik du gjør: La henne sitte litt på do innimellom hvis hun vil det.  For eksempel kan du jo prøve ut at hun sitter litt på do i forbindelse med kveldsstellet.  Så kan du prøve om hun vil på do rett etter måltidene.  Ikke tving eller press henne.  La det være lystbetont.  Ta en titt nedi do sammen når hun har sittet der og sjekk.  -Hvis det har kommet noe, så bemerk det: "Der var det kommet tiss.." -Ikke ha fokus på å rose, men mer på å bekrefte det som skulle i do, kom i do, om u skjønner forskjellen; -Hun skal ikke føle seg mislykket om hun ikke får til noe, så derfor ikke rose eller være skuffet, men mer nøytralt observerende.  Dette kan du også prate med dem i barnehagen om, for de har ofte gode rutiner når barne begynner å avslutte bleietiden. 

4. Når du føler deg sliten og tom for energi, er det kanskje naturlig og fordi du rett og slett er sliten og ikke har mer å gi etter full innsats for deg selv og datteren din.  -Kanskje må du bare akseptere at du er sliten, legge deg tidlig og hvile deg!  -Få nok søvn, nok mat, litt trening (kanskje noe av det viktigste å skaffe barnevakt for).  Ta deg også en tur til fastlegen for å sjekke at alt er bra med nok jern og vitaminer mm. 

 

Det å ha noen støttespillere, er viktig når man er foreldre, om man er ung, eller eldre, om man er alene eller sammen om omsorgen.  Å vise at man søker råd da, er et uttrykk for at man tar oppgaven sin alvorlig.  -Så våg å spørre om råd. 

-Og skaff deg gjerne en grei oppslagsbok om barnet og råd til foreldre.  For eksempel Cappelens store bok om barnet

www.bufetat.no/foreldrerettleiing/materiell/ finner du også en oversikt over en del nyttige brosjyrer som du kan bestille eller laste ned.  -Mange gode råd for ulike situasjoner med barn å hente der. 

 

Lykke til videre med viktig pappaoppgave.  -Ta godt vare på deg selv også, så du får overskudd til den oppgaven!

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme