Hopp til hovedinnholdet

Nordmenn kan vel fullt lovlig drite overalt, så lenge det ikke er i bebygde områder?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Dette er nok et veldig merkelig spørsmål. Det er en ting som irriterer meg grenseløst, og som jeg ikke får ut av hodet. Nesten overalt ute i naturen i Norge finner man dopapir- og avføringsrester. Det virker som om alle tenker "må man, så må man" og "unnskylder" seg ved at det er usunt å holde seg. Dette gjelder ikke bare gutta, men i minst like stor grad jentene også. Jeg har til og med opplevd flere ganger at fisefine jenter som må drite velger å gjøre det under åpen himmel, selv om det var på en festival med toaletter! Enten var det for "uhygenisk" på doen, eller så var det for lang kø. Det blir jo som å grise til naturen med antageligvis det ekleste og mest illeluktende som fins. Mens dersom en hundeeier glemmer å plukke opp etter hunden sin, da blir det fullt styr, selv om en hund gjør mindre "inngrepen". Når man plukker opp hundebæsjen, burde man ihvertfall plukke opp som egen også, som er 10 ganger eklere! Og det verste er at nordmenn kan vel fullt lovlig drite overalt, så lenge det ikke er i bebygde områder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet er det ikke forbudt å gå på do i naturen, utenfor bebygde områder. Det kan vel tenkes tilfeller hvor dette må regnes som forsøpling, som er ulovlig etter forurensingsloven.

Som du sier, er jo dette grisete og uhygenisk. Alminnelig høflighet tilsier at man ser an hvor man er og hvor befolket området er. Er man i nærheten av et toalett, feks hvis man er på et festivalområde, så synes jeg ikke at det er greit å gå på do i naturen i stedet. Man kan jo selv tenke seg hvordan det ville bli om alle gjorde det. Er man derimot på tur i skogen, eller på fjellet, må det være greit. Avføring er jo tross alt nedbrytbart, i motsetning til alt sjokoladepapir og tomflasker man ser strødd omkring overalt i naturen.

Uansett bør man sørge for at avføringen ligger såpass skjult at den ikke er til sjenanse for andre.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø