Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle vertsfamilien at jeg vil bli veganer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! :) Har i ett års tid tenkt på å bli veganer på grunn av fordelene det har for miljøet og bærekraftighet i forhold til matfordeling. Etter jeg i høst dro på utveksling til australia, så har dette blitt enda tydeligere for meg ettersom de spiser alt for mye kjøtt her, og jeg kjenner jeg blir litt sinna inni meg av å måtte ta del i det. Altså har jeg veldig lyst til å bli veganer, men lurer på om det er frekt å spørre en vertsfamilie om det lar seg gjøre? De spiser jo bare kjøtt nesten, så lurer på om du tror de ville blitt fornermet om jeg ønska noe som er så anderledes fra hva de har servert meg i to måneder nå? Man kan jo tenke at det ikke haster så fælt, og at jeg kan gjøre det når jeg kommer hjem, men jeg er redd for at motivasjonen skal ha blitt brutt ned etter så lang tid med så mye kjøtt pg meiriprodukter. Spiser vegansk alle andre måltider, så det er irriterende å måtte spise kjøtt til middagen, og jeg kjenner det tærer på motivasjonen til å være vegansk ellers.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg ser du skriver at du har lyst til å bli veganer og lurer på hvordan din vertsfamilie vil takle en slik endring. Du er veldig flink til å forklare hvorfor du vil bli veganer og hva som hindrer deg fra å spise vegansk til alle måltider. Det virker for meg som at du allerede er en veganer men at du spiser kjøtt og meieri sammen med vertsfamilien din fordi du vil være høflig.

Jeg kjenner ikke vertsfamilien din og kan derfor ikke gi deg ett godt svar på om jeg tror de vil bli fornærmet dersom du forteller dem at du vil bli veganer på fulltid. Men det som kan være lurt er å fortelle din vertsfamilie at du har lyst til å bli veganer og hvorfor du føler det er riktig for deg. Da kan det også være lurt å fortelle hva det vil innebære for måltider som middag og spørre om de tror det kan la seg gjøre. Kanskje er det lurt å vise de noen oppskrifter på hvordan en vegansk middag vil se ut og høre om de er villig til å prøve en slik middag med deg. Kanskje er de villig til å smake en vegansk middag, kanskje ikke. Å ha en åpen dialog om dette sammen med vertsfamilien er lurt. Så kan du høre med dem om du kan få støtte til å gjøre denne endringen mens du bor hos dem.

Hvis du er litt nervøs eller redd for å ta dette temaet opp så kan det hjelpe å forberede deg litt på forhånd, kanskje skrive ned noen punkter som er viktig for deg å få fram. Jeg synes ikke det er frekt å ta dette opp med din vertsfamilie, siden det virker som dette er viktig for deg.

Håper dette har vært til hjelp, lykke til!

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø