Hopp til hovedinnholdet

Hjelpe mamma med røykeslutt

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma røyker vanlig røyk, ikke så ofte men sånn en gang i uken men er det en måte jeg kan hjelpe henne med og slutte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei.

Du lurer på hvordan du kan hjelpe moren din til å slutte med røyk. Først må jeg få lovt i å si at mammaen din er heldig som har en datter som bryr seg og som har lyst til å hjelpe. Ofte er det slik at det er vanskelig å slutte å røyke hvis man ikke selv vil det selv. Nå vet jeg ikke om moren din ønsker å slutte eller ikke, men dette er noe du eventuelt kan spørre henne om.

Har du snakket med mammaen din om røykeslutt i det siste? Kanskje du kan fortelle henne hvorfor du ønsker at hun skal slutte? Du kan også for eksempel spørre hva hun syns er bra med røyken og hva hun ikke liker ved å røyke. De fleste som røyker ser både positive og negative sider ved egen røyking. Noen ganger kan det være bra å lage en liste over de ulike sidene ved å røyke. For den som røyker kan det være godt å få oversikt over grunner for å røyke og grunner for å slutte, og kanskje det til og med blir lettere å ta valget om å slutte. For noen røykere hjelper det å tenke over hva som er fordelene med å slutte og om de ser fordeler med å fortsette å røyke. Det du også kan gjøre er å vise henne spørsmålet du har sendt til oss sånn at hun kan lese dette svaret.

Det finns dessverre ikke en måte å slutte på som passer og fungerer for alle. Det er individuelt hvordan man ønsker å gå fram. Noen ønsker å slutte brått mens andre syns det er best å finne en dato og forberede seg fram til den. Noen velger å bruke medisiner som er laget for røykeslutt mens andre ønsker ikke å bruke disse. Hvis du eller mammaen din vil lese om tips til røykeslutt kan dere gjøre det her.

Det er ikke sikkert at mammaen din kommer til å slutte å røyke med en gang selv om du gjerne vil det. Noen røykere må bruke litt tid på røykeslutten sin. Jeg tror det er viktig at du lar mammaen dine ta ansvaret for egen røykeslutt.

Både du og mammaen din er velkomne til å ringe Røyketelefonen på 800 400 85. Det er gratis og man kan være anonym.

Du kan også fortelle mammaen din om den store sluttedagen. 19.oktober skal mange voksne slutte å røyke. Dere kan se mer om arrangementet her.

 


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø