Hopp til hovedinnholdet

Hvordan unngå at folk blir skuffet når jeg ikke spiser kjøtt

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heihei:) Jeg ønsker å kutte ned på kjøtt, og aller helst bli vegetarianer. Tenkte på veganer også, men det tror jeg blir ganske vanskelig. Dette er fordi kjøttproduksjonene står for så stor del av klimagassutslippene. Familien min ønsker absolutt ikke å kutte ned på kjøttforbruket vårt. De er veldig interesserte i matlaging og lager gjerne gode kjøttretter. Dette frister meg, men jeg hadde klart å stå i mot det. Det samme med venner, de er også glade i kjøtt. Problemet er at jeg føler meg kjip. Jeg føler jeg ødelegger stemningen ved å si: nei vil ikke ha det, nei jeg kan ikke spise det. Dette gjelder både skole, familie, vennesammenhenger og andre sammenhenger. Hvordan kan jeg ikke føle det slik? Det virker som det er umulig for folk å forstå hvorfor jeg gjør det, og når jeg sier jeg ikke vil spise kjøtt, får jeg flere sukk og skuffende blikk enn oppmuntringer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man skal begynne med en ny kost, krever det mye av en selv, men også av de rundt.  Det kan hende at det enkleste for både andre og deg, er om du tar det litt gradvis.  Kanskje kan du starte med å spise mer vegetarisk og litt mindre kjøtt hjemme.  Spør om dere kan ha litt mer av grønnsaker til middagene og så kan du jo også lage vegetarretter når DU skal lage middag, slik at du viser andre hvor enkelt og godt det kan være.  Husk også at du må ha mye kunnskap om hvordan kostholdet skal være om du kutter ut kjøtt og annet animalsk i kosten.  Du må jo ta ansvar selv for dette, og kan ikke forvente at andre bare tilpasser seg, men du kan begynne i det små og der du har mulighet; Frokost, matpakke, middagene DU lager og ved å inspirere andre med mer grønnsaker til måltidene for eksempel. 

Følelser rundt mat, stikker dypt og mat er så viktig sosialt, så det å endre kostholdet sitt får så mange konsekvenser.  Tenk deg godt om, og prøv å ta det skritt for skritt.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø