Hopp til hovedinnholdet

Har jeg mensen eller?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er usikker på om jeg har mensen eller ikke. 1. mensen til andre mensen ca 6-7 måneder. Så var det 4 månder til neste mensen. Det er kjempe lite og helt brunt! Har ikke opplevd mensen smerter. Mamma og store søsteren min fikk den ca 10. klasse. Jeg er bare 13 år. Kan mensen være arvelig i alder? Det er så lite mensen at jeg ikke bruker bind eller truseinnleg (men jeg vet jeg burde bruke det). Har jeg mensen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter Ung.no Det du beskriver er med stor sannsynlighet mensen. Du er i rett alder. I 12, 13 års alderen får flest jenter sin første mens. Det er vanlig at den er uregelmessig det første året.  At blodet har en mørk farge er og greit.  Smerter kommer gjerne etter noen måneder.  Det er ikke alle som får smerter så der er vi kvinner forskjellige. Dersom du ikke bruker bind kan blodet lage stygge flekker på tøyet ditt som kan være vanskelig  å få bort og det kan sette lukt i tøyet. Alder for første mens kan være arvelig, men det er ikke uvanlig at en jente i familien får mensen på en helt annen tid.  Lykke til med første skritt på vegen til å bli kvinne.        

Jeg har lagt ved en artikkel som forklarer mye om mensen . 


Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø