Hopp til hovedinnholdet

Jeg er pescetarianer og lurer på om jeg har et fullverdig kosthold?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er pescetarianer. Jeg spiser ikke kjøtt, men spiser fisk innimellom siden jeg ikke føler jeg har nok kunnskap om et kosthold uten fisk enda. Men bestemor sier at det er farlig å ikke spise kjøtt. Hun sier at det vil gjøre meg overvektig, at jeg vil få mangelssykdommer og legger hele tiden skylden på at jeg er vegetarianer. For eksempel om jeg er kald sier hun at det er fordi jeg ikke spiser kjøtt, og hvis jeg blir syk er det også fordi jeg ikke spiser kjøtt... Jeg blir litt redd. Jeg har tenkt til å slutte med fisk også, men er litt redd... Bestemor bor i Ukraina, og der er de vel i mot alle slike vegetargreier... Hun sier at noen av næringsstoffene man trenger kun finnes i kjøtt, og prøver hele tiden å tvinge i meg kylling. Lurer på om jeg får et fullverdig kosthold med bare korn, belgfrukter, meieriprodukter og alt det der evt. fisk også?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kjøtt er en god kilde til proteiner, B-vitaminer, jern, selen og sink. Har man et kosthold uten kjøtt bør man derfor passe på å få i seg disse næringsstoffene gjennom andre matvarer i stedet.

Proteiner får man gjennom melkeprodukter, fisk, egg, belgfrukter og grove kornprodukter. De dagene du ikke har fisk til middag, bør du ha belgfrukter i stedet. Det er bønner, erter og linser. Disse er rike på proteiner og dekker det behovet til middagen. Det er fint at du spiser fisk da det er veldig sunt for oss, jeg vil anbefale deg å fortsette med det.

B-vitaminer får man gjennom melkeprodukter og kornprodukter. Så lenge du spiser grovt brød og har flere porsjoner melkeprodukter hver dag, så får du i deg det du trenger.

Kjøtt er den beste kilden til jern i kostholdet. Men vi får også jern fra egg, leverpostei, bønner, erter og grove kornprodukter. Du bør velge det grove brødet, og spise noe egg, i tillegg til at du bruker litt bønner/erter/linser i matlagingen.

Sink og selen er mineraler som finnes i mange matvarer, for eksempel: fisk og sjømat, grove kornprodukter, melkeprodukter og nøtter. 

Det er ikke noe farlig for deg å ikke spise kjøtt så lenge du spiser et variert kosthold ellers, med grove kornprodukter, melkeprodukter, fisk, egg, grønnsaker, frukt og belgfrukter. Men pass på at du alltid har en proteinkilde til middagen (fisk, egg, belgfrukter).

Du vil ikke bli overvektig kun fordi du ikke spiser kjøtt. Jeg tror nok bare bestemoren din er bekymret for om du får i deg det du trenger, og ønsker deg alt godt. Du får forklare henne at du har satt deg inn i dette og hvorfor du ønsker å gjøre det. Når man har et kosthold der man utelater hele matvaregrupper kan det også være greit å ta en tur innom fastlegen av og til og se at man ikke har mangler på vitaminer og mineraler.

Jeg legger ved en artikkel om vegetarkosthold som du kan se på for mer informasjon.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Se her hvordan du kan få et godt sammensatt vegetar-kosthold.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Visste du at det finnes miljøvennlig kjøtt?

Geit (colourbox.com)

Du behøver ikke bli vegetarianer for å ha en miljøvennlig kost. Det finnes nemlig kjøtt som gir mindre miljøbelastning, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt i kosten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold