Hopp til hovedinnholdet

Bruker jeg for mye penger?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, foreldrene mine mener jeg bruker for mye penger. synes dette er absurd at de mener dette siden, jeg selv synes det ikke er unormalt å bruke 3/4 tusen i mnd på klær og annet. de har sagt hvis jeg ikke skjerper meg vil de kontakte en økonom for å prate om økonomi.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du har jobb og tjener så mye at du kan bruke 3-4 000 på klær og annet synes jeg det er helt greit. Personlig økonomi går ut på å finne en balanse mellom inntekter og utgifter, og å få mest mulig ut av de pengene vi har disponibelt. Hva vi prioriterer å bruke pengene våre på varierer mye fra person til person. Her er det ingen fasit.

En fin måte å få oversikt over økonomien er å notere alt man bruker over en periode og tenke over om man i stedet ville ønske å bruke pengene på noe annet. Dersom du hadde spart for eksempel kr 2 000 hver måned av det du bruker, hadde du hatt 12 000 kroner etter et halvt år. Hva ville du ha gjort hvis du hadde hatt 12 000 kroner? Ville du brukt de pengene på annen måte enn du bruker penger hver måned?

Det er veldig mange i dette landet som ikke kan bruke 3-4000 per måned på klær og annet. Vi må dekke faste utgifter til bolig og bil, samt mat og andre nødvendige ting før vi kjøper klær og andre ting.

Dersom du ikke tjener penger selv, men får pengene av foreldrene dine uten å jobbe for dem, synes jeg du bruker veldig mye av familiens penger på klær og annet til deg selv.

Dersom du ønsker å ha et høyt forbruk vil jeg råde deg til å få deg en jobb ved siden av skolen. Hvis du ønsker å ha et høyt forbruk når du blir voksen, bør du satse på en utdannelse som gir deg en godt betalt jobb.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du en forbruker?

Handlevogner (colourbox.com)

Vi er alle forbrukere når vi shopper, surfer på nettet og mottar reklame. Men visste du at forbrukere også har rettigheter?

Les mer

Hva prioriterer du å bruke penger på?

Jente handler på nett (colourbox.com)

Mange opplever at de bare må ha de nyeste tingene, enten det er en mobil eller en merkejakke. Noen ganger fordi du vil selv, og andre ganger fordi det blir forventet. Men hvordan skal du prioritere med et slikt press og så mange fristelser?

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Er du en etisk og miljøvennlig forbruker?

Sykkelreparasjon (colourbox.com)

Tenker du noen gang over hvem som har laget klærne dine - og om de har fått den lønna og arbeidsforholdene de fortjener? Ditt forbruk og dine handlevaner har mye å si for miljøet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din