Hopp til hovedinnholdet

Kløe og svie i rumpa etter tørking, sviende kjønnslepper ,hva kan det være?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Etter jeg tørker meg etter avføring så klør/svir det. Dette varer i en liten stund og så slutter det. Da er det vel ikke larver eller mark? Siden det ikke er konstant? Tørker mag ganske hard for å være sikker på at alt av avføring er borte, kan det være en årsak? En annen ting er at kjønnsleppene mine er ganske røde og irriterte og dette kan også klø/svi. Hva kan disse to tingene være og hva kan jeg gjøre for å få det vekk??

Besvart 25.11.2018 00:22
 

Svar
Hei jente 15 og takk for at du skriver til ung.no!

Det er mange årsaker til kløe og svie rundt rumpehullet etter man har tørket seg. Om man tørker seg for hardt eller har hard avføring vil det kunne oppstå små rifter som vil gi svie og kløe. Andre har hemoroider, små utposninger av blodårer som også vil gi de samme symptomene. Noen har eksem rundt rumpehullet som vil klø og svi. Mark vil ofte gi kløe på natten og er relativt sjeldent på din alder.

Røde og irriterte kjønnslepper kan også ha mange årsaker, du kan ha en infeksjon med sopp, bakterier eller virus, det kan også være eksem eller at du reagerer på vaskemiddel eller truseinnlegg.

Det er desverre umulig for meg å si hva det er som forårsaker dine plager uten å undersøke deg. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med fastlegen din som kan hjelpe deg finne ut av dette. Fastlegen er gratis inntil du fyller 16, og du kan bestille time selv om du ikke ønsker å ha med foreldre. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom, som ofte har en lege ansatt. 

Mange syntes det er ubehagelig at andre skal undersøke underlivet. Dette er noe leger gjør hver eneste dag, og er like naturlig for oss som å undersøke en vond hals, eller plagsom skulder. 

Jeg ønsker deg lykke til og god bedring!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø