Hopp til hovedinnholdet

Straff for sivil ulydighet

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Hva er strafferammene for sivil ulydighet? Vil aksjonere for miljøet, men er ikke så keen hvis jeg får prikk på rullebladet. På forhånd takk

Besvart 29.01.2019 10:06
 

Svar
Hei

Sivil ulydighet er ikke et lovbrudd i seg selv. Det er ikke en egen straffebestemmelse om sivil ulydighet. Sivil ulydighet tar form ved ulike lovbrudd. 

Ved miljøaksjoner, som du nevner, er det ofte snakk om at aksjonistene nekter å etterkomme politiets ordre om å fjerne seg. 

Etter politiloven § 5 plikter enhver å straks rette seg etter de pålegg, tegn eller øvrige signaler som politiet gir i medhold av bestemmelsene i kapittel 2 i politiloven om utøvelse av politimyndighet.

Politiloven § 30 nr. 1 sier at man kan bli straffet med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder hvis man unnlater å etterkomme politiets pålegg, tegn eller øvrige signaler etter politiloven § 5.

Hvis du under en aksjon ikke følger politiets pålegg om å forlate stedet, kan du risikere å bli straffet etter denne bestemmelsen. Den mest sannsynlige reaksjonen er et forelegg (en bot).

En slik bot vil være registrert i politiets register. Det er likevel ikke sikkert en slik reaksjon vil fremgå på en politiattest senere eller få betydning for deg. Les mer om politiattester/rulleblad i vedlagte artikler.  

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer når du bryter loven?

To gutter som stjeler

Visste du at relativt små lovbrudd kan føre til to års utsettelse på sertifikatet, nei til studier i utlandet og problemer med visum til enkelte land?

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø