Hopp til hovedinnholdet

Hva hadde skjedd om vi ikke hadde hatt reflekser i kroppen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bare lurte på hva som hadde skjedd om vi ikke hadde hatt reflekser i kroppen og kneet? Takk for svar (:

Besvart 01.03.2019 13:22
 

Svar
Hei Jente, 14 år!

Reflekser er reaksjoner som kroppen foretar før bevisstheten er koplet inn. Reflekser skjer automatisk. Vi trenger altså ikke å tenke over om vi skal reagere eller ikke.

Noen reflekser er medfødte, mens andre lærer vi oss. Noen reflekser forsvinner på spedbarnstadiet, mens andre varer livet ut.

Et eksempel på en refleks kan være at hånden din rykkes bort helt av seg selv når du brenner deg på fingeren, og dermed vil skaden reduseres. Andre eksempler er sugerefleks vi har som spedbarn, svelging, hoste og blunking med øynene. 

Reflekser er altså automatiserte bevegelser som hjelper oss til å overleve. 

Grunnen til at knerefleksen ofte blir undersøkt hos legen eller fysioterapeuten er at visse sykdommer kan føre til forandring i denne og andre reflekser.

Dersom vi ikke hadde hatt reflekser i kroppen ville vi nok skadet oss mye oftere og hatt mindre overlevevsesevne. Det er jo helt utrolig å tenke på hvor smart system som finnes i kroppen vår! Flaks at kroppen vår fungerer så bra som den skal :)

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø