Hopp til hovedinnholdet

Får blåmerker på kroppen når jeg ikke spiser kjøtt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg prøver for andre gang å bli vegetarianer. Grunnen til at jeg sluttet sist var at jeg fikk så ekstremt mye blåmerker. Jeg har nå holdt meg unna kjøtt i fire dager og jeg begynner å få blåmerker uten at jeg har slått meg. Jeg tenker at det er knyttet opp mot protein mangel, så jeg lurer på om det er et eller annet pulver eller piller man kan ta med proteiner i. Jeg greier ikke å spise nok egg og den slags til å få i meg proteiner på en naturlig måte.

Besvart 20.03.2019 11:08
 

Svar
Hei!

Det at du får blåmerker etter bare noen dager virker veldig rart, jeg har ingen god forklaring på dette. Det er uansett veldig viktig at du får i deg proteiner, selv om du slutter å spise kjøtt. Hvis man skal være vegetarianer, så må man bruke ganske mye tid på å lære seg hvordan man skal spise for å få i seg nok næringsstoffer. Å bare kutte ut kjøttet uten å vite noe om hva man må erstatte det med, er veldig skummelt.

Gode kilder til proteiner uten å spise kjøtt eller egg er:

  • Melkeprodukter
  • Erter, bønner og linser
  • Grove kornprodukter (velg grovt brød!)
  • Fisk

Det finnes ingen piller du kan ta, men proteinpulver er en måte å få i seg proteiner på. Det er imidlertid langt i fra så bra som å få proteiner fra maten, fordi når man spiser mat med proteiner i, så får man også mange andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger. I proteinpulver er det kun proteiner, og man risikerer å få for lite næringsstoffer. Å dekke proteinbehovet sitt på proteinpulver er en veldig usunn måte å leve på.

Som vegetarianer er det imidlertid ikke bare proteiner man må passe på å få i seg nok av, det er også andre vitaminer og mineraler man kan få mangel på, slik som: vitamin B12, jod, sink, vitamin D, jern, kalsium. Dette avhenger mye av om man spiser egg, melkeprodukter og fisk. Kutter man ut flere av disse, så er risikoen for mangler ekstra stor!

Vi har skrevet en artikkel om hva man må være ekstra oppmerksom på som veganer/vegetarianer, jeg vil råde deg til å lese denne.

Les mer: Det du trenger å vite om vegetarkosthold!

Det er imidlertid ikke nok å bare lese denne. Du må skaffe deg noe mer litteratur, for eksempel låne noen bøker på biblioteket, eller kjøpe ei god bok som gir en innføring i hvordan man skal spise som vegetarianer.

Du som er 14 år er det ekstra viktig at får i seg alle næringsstoffene du trenger. Du risikerer å få helseproblemer som du tar med deg resten av livet om du ikke passer på å få i deg nok næringsstoffer.

Jeg vil også råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier (helsesøster) på skolen din og prate om dette. Sammen kan dere se på kostholdet ditt, og vurdere om det er noe du bør gjøre annerledes for å få i deg det du trenger.

Det er også lurt å ta en blodprøve til fastlegen etter hvert, for å sjekke at du ikke har fått noen mangler. Da ville jeg også tatt opp det med blåmerkene som du får. Hvis blåmerkene ikke går bort nå som du begynner å spise mer proteiner, må du bestille deg en time hos fastlegen. Det kan være en annen årsak til at du får blåmerker.

Ta godt vare på deg selv, og lykke til videre!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Se her hvordan du kan få et godt sammensatt vegetar-kosthold.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Mindre kjøtt - mindre klimagasser

Kjøtt på tallerken (colourbox.com)

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Les mer

Visste du at det finnes miljøvennlig kjøtt?

Geit (colourbox.com)

Du behøver ikke bli vegetarianer for å ha en miljøvennlig kost. Det finnes nemlig kjøtt som gir mindre miljøbelastning, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt i kosten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse