Hopp til hovedinnholdet

Hvor stor bot risikerer man ved sivil ulydighet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig blitt mer aktiv innenfor klima/miljøaktivisme, og så hørte jeg om Førdefjorden og Repparfjord og at NU har lister man kan sette seg opp på om man er villig til å lenke seg for fjordene. Dette er jo en form for sivil ulydighet, og kan føre til bøter osv, men jeg finner ikke ut hvor store bøter det kan føre til. Alt jeg finner er fra 1997 og eldre, så jeg lurer egentlig bare på hvor store bøter risikerer man om man deltar i sivil ulydighet i forhold til fjordene.

Besvart 13.04.2019 20:13
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Det er ikke en egen straffebestemmelse om sivil ulydighet. Sivil ulydighet tar form ved ulike lovbrudd. 

Ved miljøaksjoner, som du spør om, er det ofte snakk om at aksjonistene nekter å etterkomme politiets ordre om å fjerne seg. 

Etter politiloven § 5 plikter enhver å straks rette seg etter de pålegg, tegn eller øvrige signaler som politiet gir i medhold av bestemmelsene i kapittel 2 i politiloven om utøvelse av politimyndighet.

Politiloven § 30 nr. 1 sier at man kan bli straffet med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder hvis man unnlater å etterkomme politiets pålegg, tegn eller øvrige signaler etter politiloven § 5.

Hvis du under en aksjon ikke følger politiets pålegg om å forlate stedet, kan du risikere å bli straffet etter denne bestemmelsen. Den mest sannsynlige reaksjonen er et forelegg (en bot).

Vi kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar på hvor stor bot du risikerer, men det finnes flere tilfeller av bøtelegging i forbindelse med miljøaksjoner de senere årene der boten har vært på 10.000 - 12.000 kroner. Du kan lese mer om dette i artiklene her, her og her.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø