Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for utrydningstruede dyr som virkelig gjør en forskjell?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som er veldig glad i natur og dyr. Er oppvokst i Afrika, så og vet en del om hva som truer dyrene der. Ødeleggelse av leveområder og ulovelig jakt er noe av det. Jeg synes det er forferdelig at så mange fantastiske dyrearter kanskje ikke finnes om 30 år. Jeg vil at de menneskene som lever etter oss også skal kunne oppleve verdens natur og dyreliv! Har søkt en del på nettet om hva jeg kan gjøre for å hindre at dyrene blir utryddet, men finner bare ting som at jeg kan resirkulere, kjøpe økologisk mat, skru av lyset i rom jeg ikke er i, ta ut kontakten når jeg ikke lader mobilen, sette ut mat til fugler, plante planter i hagen osv. Mya av dette gjør jeg fra før av så det var ikke til noen stor hjelp akkurat, og det er ikke sånne hverdagslige ting jeg leter etter. Jeg vil gjøre en større innsatts for å hjelpe naturen, men jeg vet ikke hva. Er medlem i flere organisasjoner og har overtalt foreldrene mine til å gi penger en gang i måneden til en rekke utrydningstruede dyrearter. Men hva mer er det jeg kan gjøre? Jeg føler liksom ikke at jeg egentlig hjelper ved å gi penger til f. eks. WWF, eller jeg føler at det ikke er JEG som hjelper dyrene. Føler meg veldig ubetydelig og ubrukelig egentlig. Hva kan jeg gjøre for utrydningstruede dyr som virkelig gjør en FORSKJELL og BETYR noe? Hilsen en jente som vil ta vare på jorden, men som ikke vet hvordan. Hilsen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er nok ikke så mye du kan gjøre direkte for å hjelpe dyrene, men det er mye du kan bidra med! Det at du er med i organisasjoner er en del av det. Kanskje bør du bli mer aktiv i disse organisasjonene? Natur og ungdom er et eksempel. Vær mer aktiv, se om du kan få deg et verv eller bli med i styret. Vis at du er engasjert! Du har også mye mer påvirkningskraft om du har et sentralt verv i slike organisasjoner - du kan være med på å sette dagsorden og bestemme hvilke saker det skal jobbes med. 

Du kan også tenke på om du har lyst til å studere noe som har med natur og miljø å gjøre. Kanskje har du lyst til å bli forsker eller lignende? Da får du muligheten til å lære deg mer om dette og finne ut hva som kan gjøres. Du må også tenke på at de små tingene du gjør faktisk hjelper. Jo flere som er flinke til å ta vare på naturen, til å gjenbruke og være sparsommelig, jo mindre ressurser trenger vi. Du burde også være aktiv med å få venner og familie til å gjøre de samme tingene - til å skru av lyset, resirkulere og lignende. Engasjement smitter!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø