Hopp til hovedinnholdet

Erstatning for mobbing

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Min 14 år gamle bror ble mobbet noe jævlig, det ble meldt ifra flere ganger og skolen visste hva som skjedde og gjorde absolutt ingen ting. Dem slengte kommentarer til ham, gikk sammen i grupper og ga ham juling osv... han fikk problemer med å spise mat og diverse fordi dem kalte ham feit og en del sånn... og til slutt orka han ikke mer av skolen... og politiet ble involvert og da ble det endelig en liten reaksjon fra skolens side... Men altfor seint. I slutten før vi kontaktet politiet begynte til og med skolen og si ting som at han oppførte seg på en måte som framprovoserte det, noe som er en ren løgn fordi han har alltid vært en snill gutt med sine interesser... Han måtte til slutt bytte skole.. Men nå vil vi ta igjen på skolen, kommunen og elevene som mobbet ham med andre ord, vi vil se blod. Hvor kan vi ta dette for å få straffet de skyldige? Hvordan står vi rettslig her? - han går på privatskole idag (informasjon) Har vi rett på erstatning fra kommunen eller skolen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dere kan anmelde skolen for å ikke ha stoppet mobbingen. Skolens rektor kan straffes med bøter eller fengsel for å ikke stoppe mobbing. 

I tillegg kan broren din fremme et erstatningskrav mot skolen/kommunen. Betingelsene for å få slik erstatning er 1) at skolen ikke gjorde det den skulle for å stoppe mobbingen og 2) at mobbingen har gjort at broren din har blitt påført direkte, økonomiske tap som en følge av mobbingen. Han er sannsynligvis enda for ung til å ha blitt påført noe slikt tap ennå, med mindre han har hatt utgifter til f.eks. psykolog o.l. 

Det finnes flere dommer der kommuner blir dømt til å betale erstatning til mobbeofre. Det er likevel viktig å være klar over at det ikke er snakk om oppreisning som man kan få som «plaster på såret», men erstatning for faktiske tap. Et eksempel er at et mobbeoffer på grunn av senskader av mobbing, bruker lenger tid på å gjennomføre høyere utdanning og komme seg ut i arbeidslivet og dermed har tapt flere år med lønnsinntekt.

Som nevnt ovenfor, vil det i din brors tilfelle neppe være aktuelt med erstatning ennå. Det kan være det, for eksempel erstatning for kostnader til helsebehandling, men stort sett er erstatningsbeløpene knyttet til arbeid og tapt arbeidsinntekt.

Mobbing setter gjerne spor senere i livet, spor som kan ha en økonomisk konsekvens. Det er viktig for broren din at han tar vare på dokumentasjon som viser at skolen ikke gjorde jobben sin. Dersom det senere viser seg at mobbingens spor begrenser ham, vil det kunne være aktuelt å få dette erstattet fra kommunen.

Hvis det er sånn at din bror strever psykisk med det han har opplevd, så vil jeg anbefale at han prater med noen om det og får veiledning slik at dette ikke får fortsette å forstyrre for ham i lang tid.  Han kan prate med helsesøster om dette, eller be fastlegen om å henvise ham til BUP, hvis han ikke allerede får slik hjelp. 

Før dere fremmer noe krav mot kommunen eller anmelder skolen, syns jeg dere skal kontakte en advokat som kan vurdere saken. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing