Hopp til hovedinnholdet

Har lillebroren min depresjon, og hvordan kan jeg hjelpe han?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg er litt redd for at lillebroren min (14) sliter med depresjon og jeg vet bare ikke helt hva jeg skal gjøre? Jeg har fått hørt fra både ham og foreldrene mine at han har blitt mobbet på skolen, og på fritiden kan humøret hans variere kraftig fra glad og morsom til sint, sur og/eller trist og stille.. Hvordan kan jeg vite om det er depresjon eller ikke, og hvordan kan jeg uansett prøve å hjelpe ham? Vanligvis når jeg prøver å trøste eller vise ham støtte, blir han defensiv og unngår å snakke med meg, så jeg vet som sagt ikke hva jeg skal gjøre.. Takk på forhånd :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du forteller at du er redd for at lillebroren din ikke har det bra. Det er fint at du har omsorg for broren din og ønsker å støtte han. Det er leit å høre at lillebroren din har blitt mobbet. Vet du om han fortsatt blir mobbet? Du forteller at han unngår å snakke med deg når du prøver å trøste han eller hjelpe han. Kan du snakke med foreldrene dine at du er bekymret for lillebroren din. Blir han fortsatt mobbet på skolen og i fritiden har skolen et ansvar for at mobbingen skal opphøre. Dette kan du ta opp med foreldrene dine. Foreldrene dine eller broren din kan også ta kontakt med helsesøster på skolen der han går, der kan han få veiledning i hvordan de kan gå frem for å få slutt på mobbingen. Du lurer også på om lillebroren din har en depresjon. Mobbing kan føre til psykiske problemer. På helsestasjon for ungdom er det ofte psykolog eller lege som han kan snakke med. Vi stiller ikke diagnoser på ung.no Kanskje kan det være en ide at du invitere lillebroren din til å gjøre morsomme aktiviteter sammen med deg. Det kan være vanskelig for han å fortelle hvordan han har det år han ikke er i godt humør. Det er fint om du forteller han at du er der for han om han trenger noen å snakke med, uansett hva det er om. Fortell han det når han er i et godt humør. Legger ved artikler under svaret. Lykke til.


Hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert