Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har asperger eller autisme. Hvordan kan jeg finne det ut?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Eg har begynt å lure på om eg har asbergers/autisme. Men eg vet ikke om eg har et stort nok problem til at eg bør bli utredet for det. Eg og moren min fikk mistanke om eg hadde det, da hun kom over en historie om en hadde en mann med det. Vi har også vært gjennom en annen artikkel i et annet blad, og der kjente eg meg og igjen. Men eg trur ikke eg har det så sterkt som i de artiklene.Eg kjente meg litt igjen i SSV før og. Eg gikk og snakket med helsesøsteren om det, men hun mente eg klarte meg for godt i ssolesammenheng til å ha det.Eg har og blitt mobbet på barneskolen, og valgte da å være for meg selv og fantasere i skogen på skolegården (der var det ikke så mange). Derfor har eg ikke lært så mye om å være sosial på barneskolen. De problemene eg har er at eg ikke føler eg passer inn. Eg sliter med å komme meg inn i samtaler, og ofte gjør eg feil og det blir en klein stemning. Men eg klarer greit å være sosial med en om gangen. Om det er for mange for eg ikke med meg samtalen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du opplever at du har symptomer som beskriver diagnosene asperger eller autisme. Du skriver også at du ble mye mobbet på barneskolen og var mye alene. Det er ikke greit. Så fint at du gikk og snakket med helsesøster på skolen din. Det er bra. Kanskje kan du fortsette å gå og snakke med henne om det som opptar deg. Spør om å få veiledning i forhold til det å være sosial. Fortell også at du opplever at du ikke passer inn og at du sliter med å komme inn i samtaler når det er flere enn en du snakker med. Si at du ønsker støtte og hjelp til å mestre dette.

Vil anbefale deg og bruke fastlegen i forhold til mistanken du og moren din har i forhold til diagnose. Ofte så kan det være noe en kjenner seg igjen i flere diagnoser uten at en har diagnosen. Men det kan være viktig å få sjekket ut det både du og moren din har en liten mistanke om.

Ønsker deg lykke til.

Legger artikler under svaret som du kan lese.

 

 

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser