Hopp til hovedinnholdet

'Jævla polakk'', ''Du er polakk så da maler du vel'' eller ''Jævla maler''

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente fra Polen. I høst har jeg startet på ungdomsskole, og starten var kjempe bra. Men etterhvert begynte jeg å høre ord som ''Jævla polakk'', ''Du er polakk så da maler du vel'' eller ''Jævla maler''. Jeg hører det oftere og oftere hver dag. Læreren min vet om det, snakker med de elevene men det hjelper ingenting. Noen veker siden betalte noen en annen for å slå meg. Kan jeg kalle det for mobbing? Hvordan kan jeg stoppe det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du har tatt kontakt med Ung.no. Overgangen fra barneskole til ungdomsskole kan ofte være ganske skummel, så bra at det startet bra for deg.

Det som har skjedd etterpå er ikke bra i det hele tatt. Man skal slippe å høre sånne ting, overalt, også på skolen. Det er fint at læreren tar det opp med dem det gjelder, men det er ikke bra at det ikke hjelper. Noen ganger kan det hjelpe at foresatte til de elevene det gjelder blir informert om hva barna deres sier og gjør. Skolen har faktisk ansvar for at elever på skolen ikke skal mobbes eller trakasseres, men da må de selvsagt vite om det først.

Det kan også være straffbart å trakassere noen. Vet læreren om at noen ble betalt for å slå deg? Det er faktisk så alvorlig at skolen har plikt til å gjøre noe med det. Det er ikke sånn at du som er elev har ansvar for at det skal stoppe, det ansvaret er det de voksne som har.

Det er litt vanskelig å si akkurat hva som skal til i hvert tilfelle, da trenger vi å vite litt mer om situasjonen. Er det noen i klassen som sier disse tingene, eller går de i andre klasser? Er det andre elever fra Polen på skolen din? Noen ganger hjelper det å ha gode venner som kan være til støtte, har du det? Er det noen andre voksne enn læreren din som kan være til hjelp? 

Håper det løser seg for deg raskt. Kan hende det hjelper å lese mer om hvordan skolen kan håndtere rasisme, Hvis ikke kan du ta kontakt med organisasjoner som jobber med ungdom med minoritetsbakgrunn, for eksempel Agenda X, Antirasistisk Senter sin ungdomsavdeling.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing